Svijet Vijesti

“Nacionalna katastrofa”: Najjača oluja u poslednjoj deceniji, život izgubile desetine, raseljeni milioni

Nadležne službe u Indiji danas su počele rašcišćavanje terena i procenjivanje štete posle prolaska ciklona “Amfan”.

“Amfan” je, osim delova istočne obale te zemlje, pogodio i susedni Bangladeš, usled čega je život izgubilo više od 90 ljudi, a raseljeno više miliona.

U Zapadnom Bengalu, najteže pogođenoj državi Indije, ciklon je izazvao poplave u Kolkati, a pripadnici policije i nadležnih službi uklanjali su srušeno drveće i drugi otpad, ponovo uspostavljajući komunikacione linije i izvodeći stotine hiljada ljudi iz skloništa.

Premijerka Zapadnog Bengala Mamata Banerdži izjavila je da ciklon treba smatrati nacionalnom katastrofom, a posle jučerašnjeg susreta sa premijerom Indije Narendrom Modijem u Kolkati, zatražila je novčanu pomoć od federalnih vlasti.

Bilo je to Modijevo prvo putovanje van indijske prestonice Nju Delhija otkako je krajem marta u Indiji uvedena izolacija zbog koronavirusa.

Kako navodi AP, Modi je obećao da će biti učinjeno sve što je potrebno da se pomoglo unesrećenima.

Pune razmere štete u Indiji još nisu poznate, a prema prvim procenama vlasti u Bangladešu to je oko 130 miliona dolara, jer su pogođene infrastruktura, stambeni objekti, poljoprivreda, ribarstvo i stočarstvo, kao i izvori snabdevanja vodom.

“Amfan” je najjača oluja koja je taj region pogodila za više od deceniju.

B92

Danas objavljeno

Merkelova rekla ne

M.

Optužnica puna laži, neistina i manipulacija

M.

Bez odluke o ministru bezbjednosti

M.

Ostavite komentar