Nacionalna katastrofa; "Ana" kosi sve pred sobom, broj stradalih raste - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nacionalna katastrofa; “Ana” kosi sve pred sobom, broj stradalih raste

Tropska oluja “Ana” odnela je najmanje 77 života u tri afričke države.

Spasilački timovi i dalje bore da poprave oštećenu infrastrukturu i pomognu desetinama hiljada ugroženih u Mozambiku i Malavi.

Tropska oluja “Ana” je najpre u ponedeljak zahvatila Madagaskar da bi se tokom nedelje preselila do Mozambika i Malavija, donoseći obilne padavine, prenosi britanski list “Gardijan”.

Spasilački timovi i vlasti te tri zemlje danas procenjuju celokupan obim štete, dok je u toku formiranje nove oluje u Indijskom okeanu.

Madagaskar je sinoć proglasio stanje nacionalne katastrofe pošto je broj poginulih porastao na 48.

Mozambik je prijavio 18 mrtvih, dok je 11 osoba poginulo u Malaviju.

Oluja je protutnjala i preko Zimbabvea, ali nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

U tri najteže pogođene zemlje, oštećene su desetine hiljada kuća, a neke su se srušile pod jakim padavinama, zarobivši žrtve u ruševinama.

Nabujale reke odnele su mostove, a polja su potopljena, stoka je podavljena i uništena je egzistencija seoskih porodica.

Na Madagaskaru je 130.000 ljudi napustilo svoje domove, a u glavnom gradu Antananarivu škole su pretvoren u skloništa za hitne slučajeve.

U severnom i centralnom Mozambiku, oluja “Ana” je uništila 10.000 domova i desetine škola i bolnica, dok je sa sobom nosila dalekovode.

Mozambik i međunarodne meteorološke službe su, međutim, upozorili da se još jedna oluja, po imenu “Batsirai”, formirala iznad Indijskog okeana i da se očekuje da će stići do kopna tokom vikenda.

U narednih nekoliko dana bi ova oluja mogla da preraste u jaku tropsku oluju, navodi se u saopstenju Ujedinjenih nacija.

I u susednom Malaviju vlada je proglasila stanje prirodne katastrofe, navodi “Gardijan”.

Danas objavljeno

Pucnjava u školi u Teksasu – osamnaestogodišnjak ubio 14 učenika i nastavnicu

M.

Obračun policije i narko-bande u Riju, ubijeno više od 20 ljudi

M.

Tržište “crnog zlata”: Porasle cijene nafte

M.

Ostavite komentar