10. Jula 2021.

Način na koji se hranite utiče na vaše spavanje

Big Portal

Novo istraživanje otkriva da postoji još jedan faktor koji biste možda trebali da imate u vidu: konzumiranje hrane bogate mastima, pored nepoštovanja doslednog rasporeda spavanja, može ometati proizvodnju zdravih masnih ćelija u vašem telu.

Kao rezultat toga, vašem telu je mnogo teže da funkcioniše onako kako bi trebalo.

Studija, objavljena u časopisu “Nature Communications”, proučavala je kako različito ponašanje utiče na zdrave masne ćelije miševa. Imajte na umu da su našem telu potrebne zdrave masti da bi povećale nivo energije, podstakle rast ćelija i zaštitile naše organe.

Istraživači su, međutim, otkrili da uvođenje miševa u ishranu sa visokim sadržajem masti, kao i promena rasporeda spavanja, sprečavaju pravilno razmnožavanje njihovih zdravih masnih ćelija.

Veza između ishrane i spavanja je dvosmerna ulica.

“Čest je slučaj da deca i odrasli sa problemima spavanja vide poboljšanje kada unesu neke jednostavne promene u svoje prehrambene navike”, kaže dr Nikol Borkins, nutricionistički psiholog.

“Dobro uravnotežena i zdrava ishrana omogućava zdrav ciklus spavanja i buđenja i miran podmlađujući san noću.”

Takođe vam može biti od pomoći da svoje jutarnje obroke povećate u odnosu na večernje i da se usredsredite na lako svarljivu hranu.

“Znamo da je hrana sa više masnoća teže svariva za probavni sistem, što može poremetiti kvalitetni san”, dodaje registrovani dijetetičar Abej Šarp.

Doduše, istraživanje je još uvek u ranoj fazi, tako da ne pravite nikakve promene u vašem životu samo na osnovu ove studije. Međutim, održavanje redovnog rasporeda spavanja i uzdržavanje od puno prerađene hrane sigurno ne mogu da vam naškode.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare