"Naći ćemo vas, postaraćemo se da ne prodajete smrt na našim ulicama" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Naći ćemo vas, postaraćemo se da ne prodajete smrt na našim ulicama”

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će njegova administracija krenuti u obračun sa trgovcima nelegalnog oružja.

Bajden je reagovao nakon što je stopa ubistava značajno je porasla u velikim gradovima.

“Trgovci smrću krše zakon zbog profita”, rekao je Bajden i dodao da će administarcija imati “nultu toleranciju” prema krijumčarima oružja.

Istakao je da će njegova vlada pomoći državama da zapošljavaju više policajaca koristeći sredstva već usvojena radi ekonomskog oporavka od pandemije kovida-19.

Pronaći ćemo vas i tražićemo da pokažete dozvolu za prodaju oružja. Postaraćemo se da ne možete da prodajete smrt i haos na našim ulicama, poručio je Bajden trgovcima oružja koji, kako je rekao, svesno krše zakon, prenosi Glas Amerike.

Bajden je u aprilu potpisao uredbu kojom se od Sekretarijata za pravosudje zahteva da suzbije vatreno oružje bez serijskog broja, koje kupci mogu sami da sastave.

Takve uredbe omogućavaju Bajdenu da brzo reaguje bez čekanja na Kongres, gde demokrate imaju minimalnu većinu a republikanci se, u principu, protive zakonima o kontroli oružja.

Za na posedovanje oružja, zaštićena Drugim amandmanom američkog Ustava, spadaju u najkontroverznija politička pitanja u Americi, gde stopa smrtnosti od vatrenog oružja značajno prevazilazi druge bogate zemlje.

Porast broja ubistava i pucnjava je počeo prošlog leta nakon što su gradovi počeli da ublažavaju restrikcije uvedene zbog kovida-19.

Prema nedavnoj studiji Asocijacije šefova policije velikih gradova, profesionalne organizacije policijskih šefova iz SAD i Kanade, u 67 većih američkih gradova dogodilo se 8.077 ubistava 2020. godine, što je porast od 33% u odnosu na 6.087 iz 2019.

Danas objavljeno

Policija vodenim topovima i suzavcem krenula na građane

M.

Dodik: Na sjednici Predsjedništva bio sam protiv svih tačaka dnevnog reda

M.

U FBiH 182 novozaraženih

M.

Ostavite komentar