"Na zapadu niko ne reaguje na Kurtijeve ucjene" Petković poručio da delegacija Srbije u Brisel ide da brani poziciju Beograda - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Na zapadu niko ne reaguje na Kurtijeve ucjene” Petković poručio da delegacija Srbije u Brisel ide da brani poziciju Beograda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je užašno teška situacija pred sutrašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, a da je cilj takve atmosfere, koju generiše Priština, da se potkopa dijalog i izvrši dodatni pritisak na Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Petković je, gostujući na RTS, rekao da delegacija Beograda danas putuje u Brisel i istakao da će se boriti snažno i hrabro, insistirati na formiranju SZO i na boljim odnosima, kako bi bila prevaziđena ova užasna atmosfera i srpski narod na KiM bio bezbjedan i kako bismo se okrenuli budućnosti.

Petković je istakao da Kurti ima veliku podršku zapadnih sila i da niko na zapadu ne reaguje na njegove ucjene, prijetnje i provokacije, jer je tzv. Kosovo čedo zapadnih sila i ukazao da zato moramo da vodimo računa.

Petković je istakao da će Beograd braniti svoju poziciju i podsjetio da je i predsednik Vučih rekao da ćemo se boriti hrabro i istrajno, ali i da ćemo voditi računa i o budućnosti nas i naše djece.

Direktor Kancelarije je ukazao na neprimjereno reagovanje i ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je na nedavnom sastanku u Tirani “bacio pod noge” regionalnu saradnju i inicijativu koju je pokrenuo Vučić, a koja je jedna od najboljih inciijativa u poslednjih 30-40 godina – da na prostoru zapadnog Balkana krenemo sa ekonomskim povezivanjem, jer je to način kako da prevaziđemo probleme.

Petković je ukazao da je Kurti odbacio deklaraciju koja je bila dogovorena, jer traži da u njoj piše “Republika Kosovo” i istakao da je to neprihvatljivo.

– Ne može da nas regionalni format, niti bilo koji drugi format, natjera da priznamo tzv. Kosovo – naglasio je Petković.

On je naveo da je poslije liturgije u Crkvi Svetog Spasa u Prištini na Spasovdan krenula bujica napada i izjava albanskih političara i nakon toga je crkva oskrnavljena grafitima mržnje i uvredama.

Petkovih je ukazao da je, dok su mladi Albanci ispisivali grafite na crkvi, albanski policajac to nijemo posmatrao.

Postavio je pitanje da li oni koji su uništavali srpske crkve i manastire i koji sada nemo posmatraju sknavljenje mogu da budu zaštitnici srpskih crkava i manastira kako to želi da predstavi Kurti kada piše UNESKU i šefovima država i vlada.

Petković je ocijenio da je nezavisnost tzv. Kosova nešto što je neopohodno, jer bez toga Zapad ne može da zaokruži svoj geopolitcicki naum i zato je veliki pritisak na Srbiju i Vučića po pitanju KiM.

– Mi moramo da se borimo, ali i da vodimo računa o realnosti i da zaštitimo srpski narod na KiM – istakao je Petković.

On je naveo da je od početka godine na KiM zabilježeno više od 60 incidenata.

Naglasio je da moramo da razgovaramo i da idemo u Brisel, jer je to jedino mesto gdje možemo da razgovaramo, jer je razgovor uvek bolji od incidenata.

– Moramo da vodimo računa o budućnosti i stabilnosti, jer je, da bismo mogli da nastavimo sa privlačenjem stranih investicija, potrebna stabilnost – rekao je Petković.

Danas objavljeno

Spasioci u vodenom parku “Akvana” oživjeli dječaka koji se davio

M.

Dodik: Rješenje da se svi sami prijave Tužilaštvu

M.

Ruski avioni gase požare u Antaliji

M.

Ostavite komentar