Na vulkanskom ostrvu sve više foka, naučnici ne znaju zašto - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Na vulkanskom ostrvu sve više foka, naučnici ne znaju zašto

U zadnjih nekoliko decenija došlo je do značajnog smanjenja populacije foka krznaša na Aljaski, ali nedavno se njihov broj neočekivano povećao na malom ostrvu Bogoslof, koji je zapravo vrh aktivnog podvodnog vulkana.

Uprkos tome što i dvije godine nakon posljednje velike erupcije vulkan izbacuje blato, paru i sumporne gasove, foke krznaši zauzele su stjenovite plaže udaljenog ostrva, očito ih smatrajući savršenim mjestom za podizanje mladih.

“Ovakav porast populacije foka krznaša na Bogoslofu je neočekivan”, rekao je morski biolog Tom Gelatt iz američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA), a prenosi Welt.

Privlačno im je vulkansko ostrvo

Geografski gledajući, Bogoslof je klasično stanište foka krznaša. Većina od oko 1,1 miliona sjevernih foka krznaša širom svijeta prebiva u istočnom dijelu Beringovog mora. Ove životinje žive u moru od novembra do juna, a ljeti izlaze na obalu kako bi se parile i podizale mlade. Ali nejasno je zašto foke preferiraju ovo geološki nepredvidivo vulkansko ostrvo u odnosu na desetak drugih nenaseljenih ostrva Aleuta.

U istočnom dijelu Beringovog mora nalazi se oko 635.000 foka krznaša. Njihovo glavno stanište je na ostrvu Sv. Pavlu, 390 kilometara sjeverozapadno od Bogoslofa. Uz obale Kalifornije živi oko 14.000 ovih životinja, a ostale  sjeverne foke krznaši borave u ruskim vodama. Foke krnaši poznate su po svom debelom krznu, a, poput morskih lavova, imaju uši.

Prvi put su viđeni na ostrvu Bogoslofu 1980. godine i od tada stručnjaci iz NOAA u redovnim intervalima provjeravaju njihovu populaciju. Biolozi su 2015. godine procijenili godišnju stopu rasta na nešto više od deset posto i došli do oko 28.000 mladih jedinki. Procjena za 2019. vjerovatno će biti više od 36.000 mladih životinja, rekao je Gelatt. Jedan od razloga mogla bi biti dostupnost hrane u dubokim vodama u blizini ostrva.

“To je pitanje od milion dolara”

Do 1988, četiri godine nakon ukidanja komercijalnog lova na sjeverne foke krznaše na ostrvu St. Pavla, populacija ovih životinja smanjila se za više od pola s procijenjenih 2,1 milion u pedesetih godina prošlog vijeka. Biolozi NOAA ne znaju zašto se ona od tada nije oporavila.

“To je pitanje od milion dolara”, rekao je Gelatt.

Mogući razlozi su izlov riba, opasnost od kitova ubica, bolesti ili promjene u ekosistemu. Budući da sve manje foka krznaša podiže svoje mlade na Sv. Pavlu, porast njihove populacije na Bogoslofu je od velike važnosti.

(Index.hr)

Danas objavljeno

Nekoliko prednosti odrastanja djece uz kućne ljubimce

Vanja A

Otac princeze Charlene progovorio o njenom zdravstvenom stanju

Vanja A

Tinejdžer tužio auto školu jer je pao na vozačkom ispitu!

Vanja A

Ostavite komentar