24. Novembra 2021.

Na Vladi Austrije preporuka eksperata o zabrani Blajburga

Big Portal

Nakon vlade ovaj izvještaj, kako je saopšteno, biće proslijeđen parlamentu.

Peter Kajzer, guverner pokrajine Koruške u kojoj se nalazi Blajburg, izrazio je zadovoljstvo preporukom eksperata i istakao da sada Nehamer mora izraditi konkretne planove za konačnu zabravu ovog skupa.

Kajzer je rekao da istovremeno vlada i predsjednik Austrije moraju kolegama u Hrvatskoj jasno da stave o znanja da skup na Lojpaškom polju, u dosadašnjem obliku, neće moći više da se održi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije je već ranije rečeno da će odluka o zabrani takvih skupova biti u nadležnosti opštinskih vlasti.

Ekspertska komisija, prema Ministarstvu, zaključila je da, uzimajući u obzir Ustav Austrije, međunarodne obaveze i pravosuđe, okupljanje takve vrste, kakvo je održavano do 2019, treba ubuduće zabraniti.

Eksperti podvlače da nemaju ništa protiv “neutralnog” pomena ili mise.

Ministar Nehamer je poručio da nacistički i fašistički simboli na komemoracijama nemaju šta da traže.

On je istakao da u Austriji nema mesta veličanju fašističkog režima.

“Zabranićemo svaki pokušaj da se šire desničarsko ekstremistički i revizionistički stavovi na skupovima. To je i dio istorijske odgovornosti Austrije i naše privrženosti demokratskoj, pravnoj državi”, objasnio je Nehamer.

Ministarka pravosuđa Alma Zadić rekla je da se konačno mora primjeniti antifašistički osnovni konsenzus u Austriji na skup u Blajburgu.

Podsjetila je da Član 9 Državnog ugovora iz 1955.godine obavezuje Austriju da se, ne samo suprostavi veličanju nacizma, već bori protiv svih oblika fašizma.

Zahvalila se ekspertima na izvještaju u kojem je, kaže, jasno utvrđeno da se takva komemoracija u Blajburgu mora zabraniti u budućnosti.

Neuobičajeno oštrim jezikom je austrijska nacionalna televizija ORF prenijela vijest da “Austrija ubuduće zabranjuje hrvatsku revizionističku manifestaciju u Blajburgu”.

ORF u izvještaju navodi da je “ustaški susret u Blajburgu zauvijek istorija”, kao i da će Vlada u srijedu proglasiti zabranu poslije mnogih godina kritika.

“Taj skup je uvijek najavljivan kao crkveni događaj, dok se u stvarnosti radilo o susretu starih i novih nacista koji su se okupljali da slave fašistički ustaški režim”, kaže se u izvještaju ORF-a.

Austrijskim gledaocima se objašnjava “da se na godišnja okupljanja dolazilo sa fašističkim simbolima na zastavama i majicama, okupljalo se na hiljade desnih ekstremista, s njima zajedno izmješani pripadnici hrvatske crkve i države”, prenosi RTS.

“Veliki dio žrtava pobijenih u masakru 1945. su bili ustaški vojnici. Fašističko-teroristička ustaška država bila je na strani Hitlera, držala je koncentracione logore. Na skupu u Blajburgu su zločini ustaša slavljeni ili prećutkivani”, dodaje ORF.

Austrijski Zeleni već decenijama kritikuju ta okupljanja.

“Mislim da smo u Austriji i Koruškoj premalo obraćali pažnju na to kakav revizionizam se tu zbivao i koji se prostor davao neonacističkim i desno ekstremističkim grupacijama”, kaže Olga Foglauer iz stranke Zelenih.

Prošle godine nakon odluke parlamenta, za koju su glasale sve stranke osim Slobodarske, Ministarstvo unutrašnjih poslova je ovlastilo grupu specijalista za istorijsku i pravnu procjenu hrvatskog skupa u Blajburgu. Rezultat njihove procjene je da hrvatska komemoracija u Blajburgu krši austrijski zakon kojim se zabranjuje nacističko djelovanje i propaganda.

Ovaj događaj neposredno slijedi nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović nazvao djelovanje austrijskih vlasti u epidemiji “fašističkim”, ciljajući na najnoviji lokdaun i uvođenje obavezne vakcijacije. Nakon toga se javno izvinio predsjedniku Van der Belenu, i samo njemu, ali odmah dodao da su “austrijski političari inertni i spori”, što je internacionalni kod za “glupi”.

Zabranu skupa u Blajburgu ne treba gledati kao odgovor na poslednji niz Milanovićevih uvreda, ovog puta usmjerenih protiv Austrije. Beč je već prije četiri godine izrekao privremenu zabranu skupa u Blajburgu, a prošle godine naručio vještačenje pravnika i istoričara kao osnovu za konačnu odluku.

Milanovićeve uvrede su vjerovatno samo doprinjele da jezik vladinih i medijskih saopštenja bude direktan i bez trunke diplomatske zamagljenosti.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare