Na ulicama Bolivije ključa, traži se ostavka predsjednika - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Na ulicama Bolivije ključa, traži se ostavka predsjednika

Bolivijski predsednik Evo Morales suočen je sa pozivima da podnese ostavku, pošto ga opozicija optužuje za krađu glasova na predsedničkim izborima, održanim prošlog meseca. Morales, koji je pobedio u prvom krugu, traži međunarodnu reviziju izbora, optužujući opoziciju za pokušaj državnog udara.

Na ulicama La Paza i Santa Kruza ključa. U nemirima koji traju već dve nedelje nekoliko ljudi je poginulo, a više desetina je povređeno.

Protesti su izbili 24. oktobra, kada je predsednik Evo Morales proglasio pobedu na predsedničkim izborima, tvrdeći da je u odnosu na rivala Karlosa Mesu osvojio 10 odsto glasova više, što je zakonski minimum potreban da se izbegne drugi krug glasanja.

Opozicija tvrdi da su se glasovi brojali duže od 24 sata, nakon čega je došlo do promene rezultata u korist Moralesa.

“Ustav se mora poštovati. Glasovi su pokradeni i zato tražimo nove izbore”, navodi učesnik protesta.

“Predsednik treba da podnese ostavku, jer duguje to građanima. Odlučili smo da radikalizujemo proteste i preuzmemo institucije, jer hoćemo da se u našu zemlju vrate sloboda i demokratija”, ističe demonstrantkinja.

Predsednik Bolivije odbacuje zahtev opozicije da podnese ostavku. Tvrdi da je meta rasizma, kao prvi predsednik Bolivije iz domorodačke zajednice.

“Opozicija predlaže da se ponište rezultat i izbora, na kojima je narod demokratski pobedio. Kad ne može da osvoji vlast, opozicija izmišlja izbornu prevaru. Sada vidimo da nije reč o prevari, već o državnom udaru”, poručuje Morales.

Evo Morales, jedan od najvećih kritičara Sjedinjenih Američkih Država, na vlasti je od 2006. i pobedom na izborima osvojio je četvrti mandat.

Opozicija navodi da njegov reizbor krši ustavnu odredbu o ograničenju mandata, ali on tvrdi da mu je potrebno dodatno vreme da sprovede planirane reforme. Iako je smanjio stopu ekstremnog siromaštva za polovinu, mnogi ga optužuju da se nije obračunao sa rasprostranjenom korupcijom u zemlji.

RTS

Danas objavljeno

Stogodišnjak, bivši čuvar logora, osuđen na pet godina zatvora

M.

Vučić razgovarao sa ambasadorom SAD-a Hilom

M.

Mladić u Požegi skinuo srpsku zastavu

M.

Ostavite komentar