Na tvrđavi u Sutomoru grafit "Srbe na vrbe", crnogorsko ministarstvo krivi autore trobojki - BIGportal.ba
Region Vijesti

Na tvrđavi u Sutomoru grafit “Srbe na vrbe”, crnogorsko ministarstvo krivi autore trobojki

Na Tabiji u Sutomoru, kulturnoj baštini iz 19. veka koja je sanirana nakon što je na njoj prošle nedelje oslikana trobojka, osvanuo je uvredljivi natpis “Srbe na vrbe”, pišu Vijesti. Ministarstvo kulture smatra da iza natpisa stoje isti oni koji su na zidinama prethodno oslikali trobojku.

Ministarstvo kulture je osudilo, kako su naveli, novi slučaj vandalizma. U saopštenju se dodaje da je “rukopis isti” kao kada je osvanulo obeležje aktuelnih protesta povodom Zakona o slobodi veroispovesti, kao i da se autori nisu potrudili ni da promene lokaciju.

“Za razliku od ranijih manifestacija ‘bratoljublja’ – poput spaljivanja i cijepanja zastave Crne Gore – ovog puta, ipak, težnja je da se prikaže tobožnja ugroženost dijela stanovništva naše države. Da li ugroženih ima i da li su bilo čija prava narušena, najbolje govori puna sloboda izražavanja protesta na ulicama Crne Gore, koji traju duže od dva mjeseca”, saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Opštine Bar su saopštili da se radi o neprihvatljivoj poruci govora mržnje.

“Zbog čega je tvrđava Tabija prepoznata kao lokacija za vandalizam ostaje nepoznato, međutim ponovo izražavamo najsnažniju osudu zbog skrnavljenja tvrđave koja je zakonom zaštićena i ispisivanja poruka koje narušavaju razumijevanje, međuvjerski i međunacionalni sklad, koji su trajne vrijednosti Bara i njegovih stanovnika”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su 20. februara, osudili devastaciju Tabije, nakon što je na njoj oslikana trobojka.

Ranije je saopšteno da je zbog slikanja trobojke podneta krivična prijava protiv N. N. lica zbog krivičnog dela devastacije kulturnog dobra.

Danas objavljeno

“Očekujem da ćemo biti oštriji prema Srbiji”

M.

Krivokapić: U Crnoj Gori sve leži u parama

M.

Slovenija: Palo i do 80 centimetara snijega

M.

Ostavite komentar