3. Februara 2021.

Na suđenju Tačiju i ostalima očekuje se 71 zaštićeni svedok

Big Portal

Njihova svedočenja neće biti prikazana javnosti ni njihov identitet, piše “Bota sot” i navodi da advokat bivšeg predsednika tzv.Kosova Hašima Tačija, Dejvid Huper, osporava način na koji je Specijalni sud postavio te svedoke.

Huper je uložio sudu primedbu da pretpretresni sudija nije pojedinačno procenio okolnosti za svakog svedoka, već da je odluku doneo uopšteno, za sve svedoke, i da se, kako je navela Tačijeva odbrana, oslanjao na “subjektivni strah uopšten u neosnovanim izjavama”.

Ovaj argument odbrane osporilo je Specijalizovano tužilaštvo, ističući da je sudija pojedinačno procenio da li je obelodanjivanje svedoka deo rizika i da se advokat Huper netačno pozivao na navodne činjenice.

Prema Huperu, takva odluka pretpretresnog sudije nije uzela u obzir princip proporcionalnosti mera zaštite svedoka i na taj način značajno uticao na sposobnost odbrane da efikasno istražuje dokaze na sudu.

“Dovoljno je reći da Tačijeva odbrana pogrešno predstavlja pobijanu odluku, tvrdeći da pretpretresni sudija nije pravilno procenio proporcionalnost “, kaže se na kraju dokumenta koji je izdao Specijalni sud.

Inače, pretpretresni sudija usprotivio se pre nekoliko dana zahtevima odbrane Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija za privremeno puštanje iz pritvora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare