4. Marta 2022.

Na srpskim kućama kod Lipljana osvanuli grafiti tzv. OVK

Big Portal

Kako se ističe u saopštenju Kancelarije za KiM, “simboli ove terorističke organizacije su ispisani na kućama Ljubinke Grbušić, Nebojše Morače, kao i Miloša i Milenka Dukića koji su veoma uznemireni ovim zastrašivanjem, a preteće poruke zabrinule su i ostale Srbe u ovom selu”.

Porodice je jutros obišao predsednik Privremenog organa Opštine Lipljan Milan Joksimović i razgovarao sa njima o ovom incidentu, ali i ostalim izazovima sa kojima se suočavaju.

“Ovo je novi u nizu etnički motivisanih incidenata na prostoru Kosova i Metohije koji ima za cilj da otera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta. Najnovija serija poruka mržnje još jedan je pokazatelj narastajućih tenzija na prostoru Kosova i Metohije koje generiše politika mržnje i provokacija Aljbina Kurtija”, navodi se u saopštenju.

“Glorifikovanje jedne terorističke organizacije čijim se liderima sudi u Hagu za monstruozne zličine prema Srbima, i to uoči obeležavanja Martovskog pogroma, jasno pokazuje da za Srbe na Kosmetu ni danas nema mirnog sna”, dodaju iz Kancelarije za KiM.

Naglašavaju da su ovakvi i slični napadi na Srbe njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve “direktna posledica Kurtijevih militantnih izjava u kojima gotovo svakodnevno targetira Srbe i od njih pravi legitimne mete”.

“I to je zastrašujuća realnost u kojoj svakodnevno žive Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra i na koju ne reaguje nijedan međunarodni zvaničnik. Zato mi nikada nećemo prestati da insistiramo da Kosovo i Metohija bude bezbedno mesto za život Srba, da međunarodni predstavnici i političari u Prištini ne zatvaraju oči pred napadima na Srbe i da ovakvi postupci ekstremista budu adekvatno sankcionisani”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare