1. Aprila 2021.

Na snimku se vidi – ležao je i molio, dok mu je policajac držao koleno na vratu devet minuta

Big Portal

BBC navodi da su video snimci sa kamera policajaca prikazali Flojda kako moli policiju da mu ne naudi tokom hapšenja. Na snimku se takođe vidi da je Šovin kolenom pritiskao na vratu Flojda više od devet minuta.

Sudu su prikazani snimci telesnih kamera koji pripadaju policajcima Tu Tau, Džej Aleksander Kengu i Tomasu Lejnu.

Kamera Dereka Šovina pala je na zemlju dok se hapšenje odvijalo i nije zabeležila događaj, prenosi BBC.

Na video snimcima prikazan je Flojd koji dahće i ponavlja da je klaustrofobičan, više puta kaže da ne može da diše i poziva majku.

CNN navodi da je Čarls Mekmilan, 61-godišnji svedok, izjavio juče pred sudom da je posmatrao hapšenje 25. maja 2020. godine i da je podsticao Flojda da se povinuje policiji, ponavljajući mu više puta da ne može da pobedi.

Dok je Šovin klečao na Flojdovom vratu, a Flojd vapio za pomoć, Mekmilan se na video snimku može čuti kako policiji govori da mu skine koleno s vrata. Mekmilan je na sudu izjavio da je Nakon što je beživotno telo Flojda odveženo u kratkom razgovoru sa Šovinom rekao da je ono što je video bilo pogrešno, prenosi CNN.

Četrdesetšestogodišnji Džordž Flojd kupio je paklicu cigareta u prodavnici u Južnom Mineapolisu 25. maja 2020. uveče, a prodavac je sumnjao da mu je dao falsifikovanu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju, pošto je Flojd odbio da vrati cigarete.

Policajci su stigli i stavili mu lisice, ali kada su pokušali da ga ubace u automobil, pružio je otpor, borba se završila tako što je Flojd oboren na ulicu tužioci tvrde da je policijac Šovin stavio levo koleno na Flojdov vrat i držao ga tako više od devet minuta.

Još dvojica policajaca pomogla su mu da ga zadrži, dok je jedan sprečio svedoke da intervenišu, dok je više od 20 puta Flojd rekao da ne može da diše. Na video snimku se vidi i kako njegovo mlitavo telo policija odvodi a sat vremena kasnije proglašen je mrtvim u bolnici.

Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena, što znači izazivanje smrti bez namere, maksimalna kazna je 40 godina, nedavno je dodata i optužba za ubistvo trećeg stepena za koju stručnjaci kažu da je lakše dokazati i za koju je prema državnom zakonu Minesote maksimalna kazna 25 godina.

Advokati odbrane tvrde da je 46-godišnji Flojd umro od predoziranja i zbog lošeg zdravlja, a da je upotrebljena policijska sila bila je razumna, navodi BBC.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare