Na sjednicama banjalučke Skupštine za tri mjeseca usvojene tek tri tačke - BIGportal.ba
Banja Luka

Na sjednicama banjalučke Skupštine za tri mjeseca usvojene tek tri tačke

Iako skoro svi odbornici u Skupštini grada zagovaraju što brže realizovanje i usvajanje tačaka dnevnog reda, mnogobrojne rasprave među njima koje su uticale na rad dovele su do toga da su za više od tri mjeseca usvojene svega tri tačke u gradskom parlamentu.

Naime, gradski parlamentarci su 11. oktobra raspravili i jednoglasno usvojili prve tri tačke dnevnog reda, i to skraćeni zapisnik sa pete sjednice Skupštine grada od 13. jula, konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta grada od 1. januara do 30. juna 2021. godine, te Prijedlog odluke o raspodjeli utvrđenog suficita i neutrošenih namjenskih sredstava za 2020. godinu i iz prethodnog perioda.

Saša Lazić, odbornik Narodnog pokreta “Banjaluka zove”, rekao je za “Nezavisne” da je posljednja sjednica održana 12. jula te da se za više od tri mjeseca ništa nije uradilo na području grada.

“Imali smo tri mjeseca praznog hoda”, kaže Lazić.

Smatra da je to maksimalno neodgovorno prema građanima koji su ih izabrali i koji ih plaćaju.

“Ovo je neprihvatljivo i za neki savjet mjesne zajednice, a kamoli za Skupštinu grada. Nažalost, trenutno ne postoje instrumenti kojima bi se postiglo suprotno. Moj prijedlog je online održavanje sjednice, a neku alternativu smo još davno trebali smisliti. Da postoji volja, prije svega politička, sjednice bi se u ovakvim slučajevima održavale online i ne bismo kasnili”, rekao je Lazić.

Marinko Umičević, odbornik SNSD-a u Skupštini grada, objavio je na svojoj Facebook stranici da ga najviše brine to što je za dva dana rada pređeno svega sedam tačaka dnevnog reda.

“Bojim se da ovako više ne može. Degradiran je rad Skupštine totalno. Na sjednicama se priča o svemu, a najmanje o dnevnom redu. Očigledno je da se svi moramo resetovati, ne možemo biti isključivi, moramo se malo učiti i kompromisu, kojeg izgleda nema”, naglasio je Umičević.

Dragan Banjac, odbornik Socijalističke partije u Skupštini grada, kazao je da je potrebno ubrzati rad gradskog parlamenta, ali i rad Gradske uprave.

“Jedino rješenje da se ubrza sve jeste dogovor između većine i manjine kako bismo radili za građane i što prije usvajali tačke dnevnog reda”, smatra Banjac.

Podsjećanja radi, peta sjednica Skupštine grada prije ljetne pauze održana je 12. jula, a iako je naredno zasjedanje trebalo da bude održano 21. septembra, ono je odgođeno zato što se odbornici skupštinske većine nisu pojavili jer su rekli da im se javno prijeti i poziva na linč, i to od strane gradonačelnika Draška Stanivukovića, da bi se isto desilo i 5. oktobra.

Sjednica je napokon počela 11. oktobra, nakon dogovora gradonačelnika i skupštinske većine, i u dva dana zasjedanja pređeno je svega sedam tačaka.

Na kraju je utvrđeno da je Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a, dobio nalaz da je pozitivan na virus korona, nakon čega su odbornici morali u izolaciju.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada, potvrdio je da će u utorak biti nastavljena šesta redovna sjednica gradskog parlamenta.

BL portal

Danas objavljeno

Upozorenje vozačima u Banjaluci: Zbog radova semafor kod zgrade Vlade van funkcije

M.

Usvojen rebalans budžeta Banjaluke: Stanivuković nije krio oduševljenje

M.

Planirana isključenja el.enegije za 09.12.2021.godine

Vanja A

Ostavite komentar