12. Novembra 2021.

Na sastanku Savjeta bezbjednosti iza zatvorenih vrata o migrantskoj krizi na granici Bjelorusije i Poljske

Big Portal

“Osuđujemo orkestriranu instrumentalizaciju ljudskih bića čije je živote i dobrobit Belorusija dovela u opasnost u političke svrhe, sa ciljem da destabilizuje susedne zemlje i spoljnu granicu Evropske unije i skrene pažnju sa sopstvenih sve većih kršenja ljudskih prava”, naveli su oni u saopštenju povodom migrantske krize na granici Belorusije i Poljske.

Estonija, Francuska, Irska, Norveška, SAD i Britanija su opisale beloruski pristup kao neprihvatljiv i optužili predsednika Aleksandra Lukašenka da postaje pretnja regionalnoj stabilnosti, pozvavši na snažnu međunarodnu reakciju da se Belorusija pozove na odgovornost, obećavši da će razgovarati o daljim merama koje mogu da preduzmu.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski, rekao je novinarima uoči sednice Saveta da veruje da njegove zapadne kolege iz Saveta imaju neku vrstu mazohizma jer je pokretanje ove teme, koja je potpuna sramota za EU, vrlo hrabra.

Na pitanje da li Rusija ili Belorusija pomažu u premeštanju migranata na poljsku granicu, Poljanski je rekao: “Ne, apsolutno ne”.

Dodao je da Savet bezbednosti ne mora da rešava sve probleme.

Poljska je rasporedila 15.000 vojnika duž granice sa Belorusijom. Svoje snage bezbednosti na teritoriju koja se graniči sa Belorusijom poslala je i Litvanija, proglasivši vanredno stanje u toj oblasti.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare