30. Oktobra 2019.

Na renesansnim slikama otkriveni prvi prikazi raka dojke do sada

Big Portal

Bez obzira da li ste ljubitelj renesansne umetnosti ili ne, postoji jedna stvar oko koje se svi mogu složiti, a to je da na slikama preovlađuju gole ženske grudi. I iako je umetnost jedini razlog tome, naučnici su sada iskoristili upravo ove slike kako bi analizirali istoriju bolesti raka dojke.

Rafaela Bjanuči i Antonio Perćiakante, glavni autori novog istraživanja objavljenog u časopisu “The Lancet”, kažu da postoji sumnja da je rak dojke bolest modernog doba. Ipak, najnoviiji nalazi pokazuju da je bolest bila prilično česta i u prošlosti.

Naime, proučavajući prevelanciju raka dojke u prošlosti, naučnici su otkrili dva umetnička dela iz doba renesanse koja prikazuju znake ove opake bolesti. 

Prvi znak se pojavljuje na slici “Allegoria della notte”, italijanskog slikara Mikele Tozinija, nastaloj između 1553. i 1555. godine. Na slici vidimo ženu čija je leva dojka manja od desne, a bradavica uvučena, što su upravo simptomi raka.

Foto: Fonet

Druga slika, “The Allegory of Fortitude”, djelo italijanskog slikara Masoa da San Frijana, prikazuje žensku foguru koja sjedi iznad lava. Njena lijeva dojka izgleda otečeno oko bradavice – područja gdje se tumor probio kroz kožu.

Резултат слика за “The Allegory of Fortitude”

“Ove karakteristike su u skladu sa onim kod ulcerisanih, nekrotizovanoh karcinoma dojke i povezane su sa limfedemom”, navodi se u studiji. “Prilično smo sigurni da su ove žene patile od malignog raka dojke.”

Činjenica da oba umjetnička djela datiraju iz 16. vijeka nije slučajna. Kako Bjanuči i njene kolege objašnjavaju u studiji, Renesansa je obilježena kao period inovacija na polju medicine, a jedna od tih inovacija bila je i operacija tumora na dojci. Francuski hirurg Bartelemi Kebrol (1529-1603), koji je služio kralju Henriju IV i predavao na Univerzitetu u Monpeljeu, bio je jedan od prvih praktikanata mastektomije, hirurškog uklanjanja grudi.

Međutim, radikalna mastektomija u to vrijeme nije bila tako česta praksa, prije svega zbog nedostatka opšte anestezije, aseptične tehnike, ali i činjenice da su grudi u to vrijeme smatrane simbolom ženstvenosti, te su mnogi hirurzi smatrali praksu nehumanom. 

Natonal Geographic

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare