Na putevima Srpske deset presretača - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Na putevima Srpske deset presretača

Učesnike u saobraćaju u Republici Srpskoj od danas će Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ kontrolisati koristeći deset neobilježenih službenih vozila – presretača, s ciljem unapređenja bezbjednosti u saobraćaju na putevima i smanjenja broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Iz MUP-a Republike Srpske saopšteno je da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda za 11 mjeseci ove godine upravo nepropisna i neprilagođena brzina sa udjelom od gotovo 17 odsto.

  • Učešće nepropisne i neprilagođene brzine još je zastupljenije kod saobraćajnih nesreća sa poginulim licima, na šta ukazuje i podatak da je kao uzrok identifikovana u 39 ili 46,4 odsto od ukupno 84 nesreće sa poginulim licima – naveli su iz MUP-a.

U saopštenju se ističe da su u presretače ugrađeni savremeni mobilni radarski sistemi za mjerenje brzine kretanja motornih vozila, poput sistema “Ekin” koji rade na principu mjerenja brzine kretanja u pokretu i stacionarnom modu, te imaju mogućnost detekcije brzine vozila u pet saobraćajnih traka.

  • Evidentirani podaci su kriptovani i zaštićeni od zloupotrebe, a brzina se detektuje automatski, istovremeno u dolaznom i odlaznom smjeru. Evidentirani prekršaj ima dvije fotografije sa podacima prekršaja prekoračenja propisane brzine i video-zapis od 12 sekundi”, navodi se u saopštenju.

Ovaj sistem automatski detektuje i registarske tablice, što omogućava povezivanje sa evidencijama registrovanih vozila, prebivališta, potraga, ali i registrom novčanih kazni i prekršajnom evidencijom i operativnim evidencijama MUP-a.

  • Osnovni cilj MUP-a jeste da radom presretača na terenu bude smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama, s obzirom na to da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nezgoda sa posljedicama po lica – ističu u MUP-u.

MUP apeluje da svi učesnici u saobraćaju poštuju propise i ograničenja brzine kretanja, te da ne ugroze svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Danas objavljeno

U naredna tri dana kontrola vozača pod dejstvom alkohola i droga

M.

Slupao automobile na parkingu u Banjaluci i pobjegao

M.

Palmer očekuje dogovor oko izborne reforme BiH u narednih mjesec dana

M.

Ostavite komentar