10. Marta 2021.

Na prodaju unikatna Lancia Fulvia 1600 HF Competizione

Big Portal

Fulvia 1600 HF Competizione ima veoma interesantnu istoriju, automobil je “čedo” vozača i biznismena Alejandra De Tomasa koji je verovao da može “nagovoriti” Ford na kupovinu kompanije Lancia. On je smatrao da bi ga, ukoliko bi Ford kupio Lanciju, njegov prijatelj i direktor Forda Lee Iacocca postavio za direktora italijanske kompanije. Međutim, pre nego se to ostvarilo, Fiat je kupio Lanciju.

Automobil je baziran na standardnoj šasiji, ali je doživeo brojne modifikacije među kojima je sklopivi i prilagodljivi zadnji spojler, brzi poklopac čepa rezervoara, prozori od pleksiglasa, zaštitni kavez i drugo.

De Tomaso je modifikovao šasiju kako bi 1,6 litarski V4 motor mogao da bude postavljen 30 mm niže, čime se poboljšao centar gravitacije vozila, a time i upravljivost. Zadnja osovina je zamenjena s dva nezavisna oscilirajuća ramena, a ugrađen je i veliki aluminijumski rezervoar. Automobil je čak testiran 1970. godine za potencijalno učešće na trci 24 sata Le Mana, ali se to nije ostvarilo.

Automobil je u proteklim godinama restauriran a pojavljivao se i na sajmovima. Trenutna cena iznosi 120.000 evra.

Izvor:Klix.ba/Carscoops.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare