10. Aprila 2020.

Na prodaju terenac iz kojeg je komandovao legendarni general Paton

Big Portal

Američki general Džordž Smit Paton (George Smith Patton) je jedna od najvažinjih i naslikovitijih figura Drugog svetskog rata.

Paton se istakao kao briljantan komandant oklopnih jedinica u bitkama u severnoj Africi, na Siciliji, a naročito u onoj prelomnoj u Ardenima, u zimu 1945. godine.

U svojoj četrdesetšestogodišnjoj vojnoj karijeri zapovedao je u dva svetska rata. Istorija ga pamti kao izvanrednog vojnog vođu, ali na mahove nestabilnog i neposlušnog.

Umro je krajem 1945. od posledica saobraćajne nesreće u Nemačkoj. Posmrtno je objavljen njegov dnevnik “Rat kako sam ga ja video”.

Paton je u pohodu na Nemačku, nakon savezničkog iskrcavanja u Normandiji u junu 1944, kao komandno vozilo koristio modifikovani Dodge WC-57.

Ovaj vojni terenac, koji je Dodge izrađivao 1942-1945, prilagođen je 1944. u Engleskoj za potrebe američkog generala. Vozilo je pozadi i napred dobilo dodatne metalne ploče kao zaštitu od puščane paljbe, a s obzirom je služilo kao komandni automobil generala Patona, opremljeno je i specijalnim sirenama i metalnom generalskom zastavicoma sa tri zvezdice.

Ovaj Dodge je bio naoružan mitraljezom kalibra .50 proizvođača Brauning, koji je pre svega služio za uzvraćanje paljbe neprijateljskim avionima u slučaju da neki od njih primeti komandno vozilo američkog generala.

Patonov komandni terenac je pažljivo restauriran i biće ponuđen na prodaju na aukciji kuće WorldWideAuctioneers koja će se održati polovinom juna u Obernu u Indijani.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare