Na prodaju najbrži Jaguar E-Type na svetu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Na prodaju najbrži Jaguar E-Type na svetu

Jaguar E-Type koji nosi nadimak “Zver” i titulu najbržeg na svetu pojavio se na tržištu i nudi na aukciji.

Projekat je započeo Fred Cliffe, čovek koji je bio respektabilan vozač i koji je pripremao Jaguarove trkačke automobile. Automobil je život počeo 1971. godine kao V12 roadster, ali je Cliffe 1977. godine počeo da menja njegovu formu. U narednih 13 godina automobil je nastavio da se menja u rukama Bob Beere Racinga i Malcolma Hamiltona pa je dobio trenutnu formu. Tokom devedesetih godina prošlog veka je ostvario 52 pobede i 87 podijuma.

Jaguar E-Type pokreće 7,3 litarski V12 motor koji razvija 750 KS i 992 Nm obrtnog momenta. Aerodinamičke komponente su napravljene od mešavine aluminijuma, fiberglasa i ugljeničnih vlakana, a zadnji spojler pripada Silk Cut Jaguaru XJR-9.

Motor je uparen s Howland menjačem s “dog-leg” šemom hoda ručice, a automobil je dobio lagani plivajući zamajac i Rob Beere Racing oslanjanje. Felne su preuzete od modela XJ220 sa Le Mans specifikacijama. Za ubrzanje od 0 do 240 km/h je potrebno oko osam sekundi, dok je maksimalna brzina veća od 290 km/h.

Hamilton je vozio automobil devedesetih, a nesreća u Oulton Parku 2001. godine je okončala njegovu karijeru. Jaguar je rastavljen, ali ga je trenutni vlasnik restaurirao prema originalnim specifikacijama.

Izvor:Klix.ba

Danas objavljeno

Bicikli prije automobila? Njemci se privikavaju na novi saobraćajni znak, vozači nisu srećni

Vanja A

Kako su Italijani pre 60 godina spasili Volkswagen

Vanja A

Sud odlučio: Gradovi nemaju pravo da progone Euro 6 automobile zbog visokih emisija NOx

Zeljka

Ostavite komentar