Na prodaju legendarni Porsche 917 K iz filma "Le Mans" - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Na prodaju legendarni Porsche 917 K iz filma “Le Mans”

Bilo kom ljubitelju automobila ili moto sporta, Porsche 917 ne treba posebno predstavljati.

Poznat je i kao ‘najveći svetski sportski automobil’, s gotovo savršeno ravnih 12 cilindara u vazduhom hlađenom motoru koji je omogućio maksimalnu brzinu veću od 370 km/h. Svojevremeno, podigao je dizajn, inženjering i performanse na novi nivo koji se pokazao dominantnim tokom tri sezone na trkama ‘World Championshipa’.

Ovaj primerak je jedan od više automobila korišćenih tokom snimanja filma ‘Le Mans’ u kome je glumio Steve McQueen, jedan od najpoznatijih svetskih glumaca 1960-ih poznat pod nadimkom ‘King of Cool’. Nedavno je, sa svojim prepoznatljivim plavo-narandžastim ‘Gulf’ bojama, osvanuo u RM Sotheby’s ponudi, piše Jutarnji.hr.

Osim holivudskih kamera, ovaj primerak je video i prave trke. ‘Utrkivao se 1970. godine na ’24 sata Le Mansa’, a zatim u Evropskom šampionatuu ‘InterSerie’ u grupi nakon što je preuređen kao 917 Spyder’, stoji u listi RM Sotheby’sa. Nakon što je penzionisan 1974. godine, novi vlasnik ga je vratio u prvobitne Le Mansove specifikacije s njegovim izvornim trkačkim brojem – 22.

‘Trenutni vlasnik je kupio Porsche u Spyder obliku pre više od deset godina, i od tada je u potpunosti obnovio automobil, vrativši ga u izvornu i osnovnu specifikaciju, Le Mans coupe u Gulf bojama. Restauracija je izvedena bez obzira na troškove, a rezultati su impresivni u svakom pogledu, od zadivljujućeg dizajna i do nepogrešive simfonije bokserskog 12-cilindraša pri punim obrtajima’, navodi RM Sotheby’s.

Ovo nije prvi primerak koji se našao na aukciji. Pre par godina, jedan drugi primerak iz ‘Le Mansa’ je dostigao cenu od 14.000.000 dolara, što ga čini najskupljim Porscheom ikada. Međutim, zanimljivo će biti da se vidi za koliko će se prodati ovaj primerak. RM procenjuje da bi mogao da dostigne sumu između 16 i 18.5 miliona dolara.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: RM Sotheby‘s

Danas objavljeno

Volkswagen najavljuje električni SUV sa autonomijom od 700 km

Vanja A

Munro – moćni električni terenac iz Škotske FOTO

Vanja A

Kakve automobile pravi Rivian koji danas otvara tehnološki centar u Beogradu FOTO

Vanja A

Ostavite komentar