Na prodaju jedan od samo 1.025 BMW-a M5 Touring s individual opremom i 507KS - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Na prodaju jedan od samo 1.025 BMW-a M5 Touring s individual opremom i 507KS

Možda se nećemo složiti da je Bangleov BMW Serije 5 E60 najatraktivnija Petica ikada, ali da je najposebnija ikada – sigurno hoćemo. Posebno to važi ako u obzir uzmemo M5 verziju koja se proizvodila pet godina, od 2005. do 2010. godine.

Logičan sled: nakon dve generacije s rednim 6-cilindarskim motorom (E28 i E34) i zatim V8 mašinom (E39), kako bi postigli visoku snagu samo iz zapremine u BMW-ovom M odeljenju su osposobili za putnički automobil mašinu iz F1: 5,0 litarski 10-cilindarski dragulj V konfiguracije koji je u to doba pre 14 godina, predstavljalo vrh mašinogradnje u autoindustriji.

Motor je bio uparen sa 7-stepenim automatizovanim sekvencijalnim menjačem SMGIII, a imao je tri načina rada i 11 konfiguracija.

Performanse su za jedan karavan i danas strahovite: V10 postiže 507 KS pri visokih 7750 obrtaja i 520 Nm nešto niže, a motor se vrti do 8250 okrtaja kad se uključuje blokada. Dovoljno za 4,7 sekundi do 100 km/h iz stajanja i 14,7 do 200 km/h.

Zanimljivo je da je s E60 generacijom BMW i zadnji put ponudio karavanski M5 Touring jer je u to vreme Audi s modelom RS 6 bio nedodirljiv po pitanju sportskih karavana pa su se i u Minhenu razmahali.

Iduće dve generacije F10 i F90 zahvaljujući sve strožim normama oizduvnim gasovima su se ponovo vratili na V8 mašine ovaj put potpomognute turbo tehnologijom.

I zato E60 M5 i danas živi u srcima ljubitelja BMW-a s oznakom M i ne samo njih kao poslednji pravi M atmosferac.

Ono što može da bude još malo ekskluzivnije od M5 limuzine jeste retka karavanska verzija Touring, ovde s oznakom E61 kakvih je napravljeno tek 1.025 primeraka.

Konkretni primerak je upravo stigao u ponudu kod Auto Leitnera, holandskog trgovca ekskluzivnih, sportskih i automobila koji  služe za ulaganje, koji uvek u ponudi ima nekoliko desetina vrlo specifičnih modela Porschea, Mercedesa ili BMW-a.

Lakiran u Merino Indianapolis crvenu boju, s kabinom u potpunosti presvučenom u crvenu kožu te s dodatkom mahagonija na kokpitu, deo je posebne narudžbine jedinog vlasnika iz BMW-ovog Individual kataloga.

Od 2007. godine kada je kupljen ovaj M5 Touring je do danas odvozio tek 63.334 originalnih kilometara. Uz auto dolazi kompletna servisna dokumentacija, račun kupovine i dva ključa.

Uz to, automobil ima svu moguću opremu koja se tada mogla naručiti – od staklenog panoramskog krova, zadnjih vrata pokretanih elektrikom, grejanih aktivnih prednjih sedišta, grejanje zadnje klupe i upravljača.

Automobil je u A1 stanju s prvim lakom, bez oštećenja naplataka i s gotovo nikakvim tragovima korišćenja u unutrašnjosti. Holandski diler ovaj jedinstveni M5 Touring nudi za 49.500 evra neto.

Malo ili puno kako kome, ali reč je o kolekcionarskom primerku koji više neće gubiti na ceni i koji se smatra mudrim ulaganjem…

Izvor: Jutarnji.hr

Danas objavljeno

Da li klasične lance za snijeg mogu da zamijene tekstilni?

Vanja A

Poznati ruski terenac stiže u Ameriku

Vanja A

Istorija: MINI Cooper – sinonim za zabavnu vožnju duže od 60 godina

Vanja A

Ostavite komentar