23. Jula 2019.

Na prodaju Aston Martin DB5 Shooting Brake

Big Portal

1965 Aston Martin DB5 Shooting Brake by Radford je svojevrsna ikona. Sama predviđena cena (1,000.000  – 1,400.000 $) koju će vrlo verovatno postići kroz tri nedelje na aukciji u Montereju ne govori celu priču, piše portal Vozim.hr.

David Brown, poznat kao DB, je bio oduševljen svime oko modela koji je nosio njegove inicijale, ali postojao je jedan problem – DB je bio stvarno aktivan čovek. Da, postojao je određeni problem kada je Mr. Brown negde trebalo da smesti opremu za polo ili prateću opremu za lov…uključujući pse!

Pošto je znao da nije jedini u tim problemima, očekivao je rast interesa za dotični shooting brake, pa je proizvodnju poverio Harold Radford (Coachbuilders) Ltd., firmi koja je već proizvodila XXL Bentley Countrymane s izvlačivim stolovima za piknik.

Pomeranje linije krova je naravno kompromitovalo čvrstoću samog Superleggera koncepta, ali Radford Boysi su sve rešili bez repova…bar ne onih neželjenih. Još jedan par vrata bi uništio sve dobro na ovom automobilu, pa se o tome nije ni razmišljalo – ipak sa sklapanjem zadnjih sedišta otvorio se prostor 175 x 105 cm, zapremine 1,1 kubnog metra.

Problem je ležao u tome što uprkos stvaranju izdašnog prostora za teret, nije modifikovano oslanjanje, pa mu je nosivost ostala ista. DB je zato češće pucao u zečeve nego u jelene…

Ipak, tu dolazimo do posebnosti Aston Martina – DB5 Shooting Brake je usporavao sa 160 km/h do nule za 6,0 s uz maksimum od 240 km/h, što je i danas problem karavanima za potecijalni zecolov!

Bio je najbrži dvonamenski automobil na svetu! Svoju karijeru je svaki Radfordov DB5 započinjao kao coupe, s cenom od 4.412 £, dok je sama konverzija koštala dodatnih 2.000 £ pri narudžbi kod Aston Martin Lagonde.

Sveukupno je napravljeno 12 komada DB5 Shooting Brakeova (osam s desnim volanom, četiri s levim), a svi su još uvek vrlo aktivni…

https://youtu.be/5kDXgHRY9Vw

Izvor: Vozim

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare