Na potezu Izvršni obavještajni odbor SM BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Na potezu Izvršni obavještajni odbor SM BiH

Ministarstvo za naučnotehološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS odbilo je žalbu Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci i potvrdilo nalaz inspekcije te poništilo diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića.

Inače, Mehmedagiću mandat ističe 19. novembra ove godine, a šta će do tada dešavati niko sa sigurnošću ne može reći.

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno – bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine nikada nije imenovana, kao ni druge komisije u Parlamentu BiH, jer je SNSD odbio dostaviti imena članova komisija dok se ne formira vlast.

Bivši članovi ove Komisije nisu raspoloženi za priču, izuzev komentara kako je porazna činjenica da godinu od izbora Parlament ne radi.

Iz Savjeta ministara BiH nisu mogli potvrditi da li će se eventualno sastati Izvršni obavještajni odbor kako bi se iznašlo rješenje za ovu situaciju. Ovaj odbor čine predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić te njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Po Zakonu o OSA-i BiH generalnog direktora OSA-e i njegovog zamjenika imenuje i razrješava dužnosti Savjet ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i u konsultacijama s članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e.

Član 18. Zakona o Savjetu ministara BiH nalaže da Savjet ministara BiH odluke o imenovanjima donosi konsenzusom. Ukoliko konsenzus ne postoji, odluka se donosi većinom glasova, s tim što ta većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.

Inače, početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih bezbjednosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve bezbjednosne agencije su dostavile te podatke, osim OSA-e. Nakon toga je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo Inspektoratu RS da provjeri Mehmedagićevu diplomu i tada su utvrđeni brojni propusti.

Ranije se Mehmedagić branio kako je njegova diploma uredno stečena te da ova afera predstavlja pokušaj da se preko Inspektorata RS diskredituju direktor i OSA BiH.

(NAP)

Danas objavljeno

Erdogan ostaje predsjednik zemlje još pet godina

Vanja A

Erdogan proglasio pobjedu, Kilidždaroglu ne priznaje poraz, čekaju se zvanični rezultati

Vanja A

Snažan zemljotres pogodio Kolumbiju

Vanja A

Ostavite komentar