Na pomolu ekološka katastrofa u prnjavorskom ribnjaku - BIGportal.ba
Region Vijesti

Na pomolu ekološka katastrofa u prnjavorskom ribnjaku

Uđasna katastrofa, sračunata nebriga i lopovluk, pogodili su nadaleko poznati prnjavorski Ribnjak, više od godinu dana u stečaju, sa pet tona već uginule i stotine tona ribe na izdisaju!

Bez hraniteljske ruke sama se snalazi u sve plićim bazenima, bez dotoka tekuće vode, koja ionako ubrzano isparava pod sve jačom žegom.

Reporter “Novosti” se uvjerio u apokaliptično stanje na 850 hektara površine Ribnjaka, uz magistralni put Prnjavor – Derventa. To mjesto je postalo pravo carstvo za zmije, ptice grabljivice, šakale i, pogotovo, za ribokradice.

Najstravičnija je situacija u bazenu 10, iz kojeg su beskurpulozni lopovi ispustili ogromne količine vode, radi lakše krađe.

Uz jata već uginulih riba, onih koji u samrtnim trzajima broje poslednje trenutke, većim dijelom bazen je zatravio, voda isparila ili već pretvorena u močvaru, a strašan smrad se sve više širi. I drugim životinjama i ljudima preti zaraza.

  • Sramota i pregolema tuga je da smo organizovano i čestito poslednji put ribu nahranili još 2019. godine – kaže Mladen Kitić, nekadašnji poslovođa, sada po stečaju jedan od šest posljednjih radnika poslatih na biro za nezaposlene.

Oni u smjenama, sa mjesecima neisplaćenim platama, obilaze ostatke nekadašnjeg ne samo krajiškog giganta u proizvodnji ribe.

  • Cijenimo da je više od pet tona šarana, smuđa, tolstolobika i druge ribe, već uginulo. Taj broj neprestano raste, pošto se nastavlja višegodišnja nebriga na koju odavno bez odjeka upozoravamo. Ribokradice sve više otvaraju takozvane šibere i ispuštaju vodu iz bazena radi lakše krađe. Već odavno nema navodnjavanja ribnjaka tekućom vodom iz Ukrine.

Zabrinjavajuće je da se ptice i divljač hrane uginulim ribama i tako šire eventualne zaraze – upozorava Kitić.

Nakon lokalne inspekcije koja je konstatovala pomor ribe, u Prnjavoru očekuju i dolazak republičkih inspektora kako bi se rasvetlila ova katastrofa.

NEKO HOĆE ZA MALE PARE RIBNJAK

S obzirom na sračunato propadanje, u Prnjavoru sve više vlada uvjerenje da radnici i ribe nisu žrtve samo šakala i ostalih grabljivaca. Još veći su oni “šakali” koji stoje iza ove katastrofe u namjeri da se isuši, a potom za male pare kupi ovaj nekadašnji gigant. Njegova vrijednost procijenjena je na 10,5 miliona maraka, sa 620 pod vodom od ukupno 850 hektara vrijedne zemlje.

(Novosti)

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar