Na ovom ostrvu su automobili dozvoljeni samo u jednom slučaju - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Na ovom ostrvu su automobili dozvoljeni samo u jednom slučaju

La Dig (La Digue) je vjerovatno jedno od najpoznatijih ostrva na Sejšelima, od 115 koliko ih ima. Svake godine privlači hiljade turista koji dolaze na plažu Source d’Argent kako bi se divili gotovo nestvarnim kamenim gromadama, pijesku, plavetnilu, zbog čega se ova plaža nerijetko nalazi visoko pozicionirana na listama najljepših plaža na svijetu.

Ostrvo privlači i zaljubljenike u ptice koji dolaze da se dive endemskoj vrsti Terepsiphone paradisi.

Otkriveno novih 39 nepoznatih vrsta ptica | EkoSpark

Osim po nestvarnoj ljepoti, ovo ostrvo, od svega deset kvadratnih kilometara, zanimljivo je i po tome što intenzivno radi na tome da ukine automobilski saobraćaj.

Većina stanovnika, od njih 3.000, koristi bicikl kao glavno prevozno sredstvo, za razliku od komšija na ostrvima Mahe i Praslin, gdje je urbanizacija učinila svoje.

Lokalnom stanovništvu na ostrvu La Dig automobili nisu potrebni, a bicikle za iznajmljivanje i turisti mogu jednostavo da pronađu, pa njima i da krenu na plažu ili dalje, u istraživanje ostrva.

Kako prenosi BBC, u osamdesetima su samo bogate porodice na ostrvu imale automobil, a od tadašnjih deset vozila broj se do danas popeo na 60, što je još uvijek malo – i djelimično u vezi sa poteškoćama individualnog vlasništva.

Naime, automobili nisu dopušteni osim ako ne pružaju javnu uslugu. Međutim, porast turističke gradnje i potrebnih vozila koja dolaze uz taj posao, upalila je alarm za uzbunu, posebno kod mještana.

Donedavno su za prevoz mještana korišćena zaprežna kola, ali danas se na ostrvu nalazi još jedan “taksista” čija kola vuče vo.

Razvoj ostrva i sve veći broj turista podstakao je izgradnju, a samim tim i potrebu za vozilima, ali lokalci su i te kako svjesni toga da im povećanje broja automobila može donijeti više štete nego koristiti.

Povećanje saobraćaja bi značilo i manje tišine, mira i spokojnog odmora koji turisti traže, kao i opasnost za endemske ptice koje žive na ostrvu, prenosi 

Ona.rs.

Danas objavljeno

“KISS” rokeri pomiješali Austriju i Australiju

Vanja A

Šešir je idealan modni dodatak, ali i zaštita od sunca

Vanja A

10 impresivnih rimskih građevina u svijetu

Vanja A

Ostavite komentar