Na njega danas ni duži mejl ne bi stao, ali je ovo ipak najskuplji računar ikada - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Na njega danas ni duži mejl ne bi stao, ali je ovo ipak najskuplji računar ikada

Ako kojim slučajem imate koji milion ili dva dolara “u šteku”, pritom ste “tech geek” i ljubitelj proizvoda sa logom zagrižene jabuke – onda je ovo zaista prava stvar za vas!

Prvi kompjuter koji su Stiv Džobs i Stiv Voznijak zajedno napravili pod oznakom Apple, izuzetno redak primerak potpuno kompletnog i ispravnog, ručno napravljenog računara, “smeštenog” u kućište od drveta, ponuđen je na eBay aukciji.

Uređaj pod oznakom Apple Computer 1, kasnije poznat i kao Apple I ili Apple-1, je desktop računar koji je konstruisala Apple Computer Company (danas Apple Inc.) davne 1976. godine.

Apple “kec”, koga je projektovao i svojeručno sastavio Voznijak, na aukciji je ponuđen po početnoj ceni od 1.750.000 dolara (oko 1,5 miliona evra).

U aukcijskom opisu proizvoda navodi se da je reč o izuzetno retkom uređaju, prvom takve vrste koji je eBay ikada ponudio. Računar, čiji je hardver smešten u originalno Byte Shop KOA drveno kućište, ima originalno napajanje, Datanetics D tastaturu i u potpuno funkcionalnom je stanju, navodi sajt Geeky-gadgets.

Ekspert za Apple uređaje Kori Koen je potvrdio da je računar, koji je u avgustu ove godine bio predstavljen na Vintage Computer Festival West u SAD, originalni Apple 1. Na tom događaju, “Kec” je svakoga dana radio po šast sati.

Identičnih Apple 1 računara, u drvenom kućištu, postoji samo šest na svetu. Onaj ko se odluči da za njega izdvoji navedenu sumu, uz računar će dobiti originalno uputstvo, sheme, kasetnu jednicu, a od softvera Basic, igre i memorijske testove.

Desktop računar ne bi to bio bez monitora, pa je tu i Sony TV-115 portabl televizor sa video modulatorom, iz 1976. godine, koji je Džobs preporučio kao monitor za prvi Apple računar.

Danas objavljeno

Snapdragon 8 Gen1 prikazan sa skoro svim novim nadogradnjama, pojavio se i Snapdragon G3x

Vanja A

Pojavile su se detaljne specifikacije kamere Samsung Galaxy S22 i Galaxy S22+ telefona

Vanja A

Moto G12 telefon se pojavio na mreži, varijante cijene, skladišta i boja su navedene

Vanja A

Ostavite komentar