12. Maja 2021.

Na “Nikolu Teslu” sleteo avion sa 120.000 doza Astrazeneke

Big Portal

Avion sa vakcinama je na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” sleteo oko 8 sati.

Novi kontigent vakcina na aerdoromu su dočekali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša i direktorka Unicefa u Srbiji Dajana Kostadinova.

Nove doze Astrazeneke biće već od sutra na raspolaganju građanima širom zemlje, a najveći deo predviđen je za davanje druge doze onima koji su primili prvu dozu tog cepiva, izjavio je jutros Lončar.

“Građani nemaju razloga za zabrinutost, imamo dovoljno ovih vakcina, za sve koji žele da je dobiju”, rekao je Lončar novinarima. Ministar je još jednom apelovao na sve građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se vratimo normalnom načinu života, putovanjima, i pozvao ih da ne nasedaju na, kako je rekao, paramedicinske priče da neka vakcina valja ili ne valja.

“Sve vakcine u Srbiji su dobre i bezbedne. Astrazeneka vakcina se najviše upotrebljava i najrasprostranjenija je u svetu”, rekao je Lončar.

Ministar je podsetio da je naša zemlja još u maju i junu 2020. upratila dva 2 miliona evra preko SZO u razvoj Astrazeneka vakcine, te da je Srbija zemlja koja je za to izdvojila najviše novca na Zapadnom Balkanu, i jedna od onih koja je dala najviše u ovom delu Evrope.

“U oktobru prošle godine Srbija je platila oko 5 miliona evra u Kovaks program za 1.312.000 vakcina iz tog programa. Do sada je stiglo 75.000 doza, sada još 120.000 i nadamo se da će ostatak stići u narednom periodu”, rekao je Lončar.

On je zahvalio Unicefu i Svetskoj zdravstvenoj orgnizaciji na saradnji koja je rezultirala dovoljnom količinom vakcina. “Nastavljamo da brinemo o građanima, a na njima je samo da se pridržavaju saveta struke, a to je da se vakcinišu”, poručio je Lončar.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da je druga isporuka Astrazeneka vakcina koja je obezbeđena u organizaciji UNICEF-a preko Kovaksa, 120.000 doza, stigla u pravo vreme za početak procesa revakcinacije.

“Čestitala bih vladi Srbije na odličnom procesu vakcinacije, blagovremenoj nabavci doza i neometanom procesu imunizacije. Sadašnja situacija pokazuje da su bezbedne i delotvorne vakcine ključni faktor u borbi protiv Kovid19”, podvukla je ona. Naglasila je da vakcine spasavaju živote i da nisu važne samo u borbi protiv korone, već je važno i da se vrši rutinska imunizacija dece, kako protiv malih boginja i polija, uprkos izazovima koje postavlja kovid19. “Ne možemo dozvoliti da ponovo izbije neka od bolesti opasnih po život kao što su boginje, pa je važna rutinska imunizacija dece”, podvukla je Kostadinova.

Ona je apelovala na gradjane da redovno vakcinišu svoju decu. Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša pohvalio je Srbiju za proces vakcinacije. “Srbija je jako brzo uspostavila sistem vakcinacije, koji vrhunski radi i i koji je odlično organizovan od Beograda do poslednjeg sela.

Time se omogućava dostupnost svim ljudima kojima je vakcina potrebna”, rekao je on. Ukazao je da se vidi u svetu i Srbiji kako masovna vackinacija može imati bitan uticaj na tok epidemije i kako nas može vratiti u normalan zivot.

“Vakcinom štitimo zdravlje i živote ljudi”, podvukao je Ivanuša. Izrazio je zadovoljstvo što je Srbija dobila drugu isporuku vakcina preko Kovaks programa, i dodao da će u Srbiju biti dopremljeno oko 1.350.000 vakcina. Takođe apelovao je na gradjane da se vakcinišu i primenjuju sve javno-zdravstvene mere.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare