14. Novembra 2022.

Na nekim dijelovima Autobana brzina nije ograničena, što ne znači da vozači mogu da čine šta hoće

Big Portal

Na nekim delovima nemačkih auto-puteva nema ograničenja brzine, ali to ne znači da vozači mogu da rade šta hoće. Doduše, mogu, ali moraju da se suoče sa posledicama.

Naime, i dalje postoji termin preporučene brzine od 130 km/h, koji važi za motorna vozila ukupne mase do 3,5 tone. Ovo je preporuka za brzinu ako maksimalna brzina nije ograničena odgovarajućim znakovima.

Prema Nemačkom auto-klubu (ADAC), ova preporuka važi samo ako su vremenski uslovi pogodni. U slučaju jake kiše ili magle, preporučena brzina je još manja…

Ko se ne pridržava preporučene brzine na deonicama auto-puteva bez ograničenja, ne mora da strahuje od kazne, jer prekoračenje preporučene brzine nije prekršaj.

Doduše, postoji i bezbednosni aspekt – što je veća brzina, to je vreme reakcije kraće, duži zaustavni put vozila… Ali to nisu svi problemi.

Ako preticanjem oštetite drugog učesnika u saobraćaju, možete upasti u ozbiljne nevolje. S obzirom da nepoštovanje preporučene brzine povećava rizik od nesreće, može postojati rizik od solidarne odgovornosti u slučaju sudara.

To, na primer, znači da svako ko prebrzo vozi krajnjom levom trakom i udari u vozilo koje iz vozne naglo skrene u tu traku, može biti delimično kriv za nesreću ako značajno prekorači propisanu preporučenu brzinu.

To dalje znači da ćete vi ili vaše osiguranje morati da pokrijete deo štete.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare