Na Mjesecu 200 puta veće zračenje nego na površini Zemlje - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Na Mjesecu 200 puta veće zračenje nego na površini Zemlje

Dok mnoge zemlje planiraju nove misije na Mjesec u ovoj deceniji, neke od njih sa ljudskom posadom, jedna od najvećih opasnosti za astronaute biće suočavanje sa svemirskom radijacijom, koja može da uzrokuje brojne zdravstvene probleme, od katarakti pa do kancera i neurodegenerativnih bolesti.

Uprkos tome što su misije Apolo tokom 60-ih i 70-ih godina dokazale da je bezbjedno za ljude da provedu nekoliko dana na površini Mjeseca, Nasa nije mjerila tačni nivo radijacije koji bi pomogao naučnicima da izračunaju koliko tačno bi posade mogle da ostanu.

To pitanje razriješio je kinesko-njemački tim, objavivši u časopisu Sajens advenses (Science Advances) rezultate eksperimenta koji je sprovela kineska svemirska sonda “Čange 4” 2019. godine.

“Radijacija na Mjesecu je između dva i tri puta veća nego na Međunarodnoj svemirskoj stanici”, napisao je koautor Robert Vimer Švajngruber, astrofizičar na Univerzitetu u Kilu.

Pojasnio je da to ograničava ljude da mogu na površini našeg satelita da provedu najviše dva mkeseca, kada se uračuna i nivo zračenja koji će ljudi pretrpjeti tokom jednonedjeljnog leta na Mjesec i istog perioda povratka na Zemlju.

Postoji nekoliko izvora zračenja: galaktički kosmički zraci, sporadični solarni događaji (poput Sunčevih baklji) i neutronski i gama-zraci.

Nivo radijacije mjeren je u ekvivalentnim dozama, koje se izražavaju u sivertima.

Dvije stotine puta veće zračenje nego na površini Zemlje

Međunarodni tim utvrdio je da nivo radijacije na Mesecu iznosi 1.369 mikrosiverta po danu, što je oko 2,6 puta više nego na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Razlog za to jeste što je MSS delimično zaštićena Zemljinom magnetosferom, koja odbija veći dio radijacije iz svemira.

Zemljina atmosfera još više štiti ljude na tlu, ali što se više penjemo u visinu, izloženost radijaciji sve je veća.

“Nivo radijacije koji smo izmjerili na Mjesecu je oko 200 puta veći nego na površini Zemlje i 5 do 10 puta veći nego na letu od Njujorka do Frankfurta”, istakao je Vimer Švajngruber.

Podzemna građevina jedino rješenje

Naučnici su takođe izračunali da bi podzemna građevina pokrivena sa najmanje 50 centimetara debelim slojem lunarnog zemljišta bila dovoljna da zaštiti buduće posade na istraživačkoj stanici na Mesecu.

Bila bi potrebna i dublja odaja pokrivena sa deset metara vode, koja bi zaštitila posade od povremenih solarnih oluja, koje mogu da uzrokuju drastičan skok nivoa radijacije.

Između misija Apolo 16 i 17, Sunčeva baklja izazvala je visoko zračenje koje je moglo da uzrokuje radijacijsku bolest, povraćanje, pa čak i smrt astronauta da su se našli u svemiru tada.

Takva odaja morala bi da bude pristupačna jer bi svi u stanici morali do nje da mogu da dođu brzo, odnosno u roku od 30 minuta, koliko bi sateliti za detektovanje omogućili.

Nasa planira da misijom Artemida ponovo stavi ljude na Mjesec, postoje planovi i za uspostavljanje trajnijeg prisustva.

(RTS)

Danas objavljeno

Testirali smo za vas: Amazfit GTR3 i GTS3 – moćan fitness i još ponešto

Vanja A

Lenovo objavio promo video za svoj Legion Y700 gaming tablet, znamo gotovo sve specifikacije

Vanja A

Apple se vratio na vrh, srušen Samsung

Zeljka

Ostavite komentar