Na Kosmetu mirno, ali napeto - BIGportal.ba
Region Vijesti

Na Kosmetu mirno, ali napeto

Poslije jučerašnjeg upada specijalnih jedinca tzv. kosovske policije, situacija na sjeveru Kosova i Metohije je mirna, ali i dalje postoji izvjesna napetost. Za danas u podne zakazan je protest u centru Kosovske Mitrovice.

Specijalne jedinice NjSO (nekadašnje ROSU) upale su u utorak ujutru na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i Metohije. Uhapšeno je 11 policajaca srpske nacionalnosti i devet civila iz Zubinog Potoka.

Privedena su i dva službenika UNMIK-a, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

U istoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je više povrijeđenih iz Zubinog Potoka, na kojima su specijalci primijenili prekomjernu silu. Među njima je bio i Razvigor Cvetić (1953), gluvonijema osoba, koji je povrijeđen kada je krenuo u prodavnicu. On je takođe zadobio teške povrede glave i lica tako što je, kako je naveo dr Zlatan Elek, šutiran čizmama u predjelu nosa i desne orbitalne regije, udaran kundakom, a u predjelu leđa šutiran čizmama od strane ROSU specijalaca.

Poslije pet sati policija se povukla, a prištinske vlasti su akciju pravdale borbom protiv korupcije i kriminala.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje svih jedinica Vojske i policije Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Zapadne sile su ocijenile da je riječ o prekoračenju mjera.

Predstavnici Srba sa sjevera i Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakli su sinoć da ni posljednja brutalna akcija Prištine neće otjerati Srbe iz Pokrajine i prenijeli poruku da će ih Srbija zaštititi.

Gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Goran Rakić pozvao je građane sve četiri opštine na sjeveru Kosmeta da što masovnije dođu na miran protest, danas u podne u centar Kosovske Mitrovice, odakle će, kako kaže, svi zajedno poslati poruku “da se nismo uplašili, da nećemo otići, jer odavde nema nazad”.

RTS

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar