Na korak od gašenja Institut za urbanizam Republike Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Na korak od gašenja Institut za urbanizam Republike Srpske

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je predstečajni postupak u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, te za privremenog upravnika imenovao Dijanu Ostojić, saznaje portal CAPITAL.

Zahtjev za stečaj podnijela je Poreska uprava Republike Srpske krajem novembra prošle godine zbog duga od 446.202 KM po osnovu neizmirenih poreskih obaveza.

U svom prijedlogu su naveli da je pokrenut postupak prinudne naplate i izvršen obračun kamata i troškova postupka te da su računi društva blokirani preko 60 dana.

Sud je s obzirom da je u pitanju preduzeće sa stoodstotnim udjelom državnog kapitala tražio od Vlade RS saglasnost za vođenje stečajnog postupka što mu je i odobreno s tim da je Vlada tražila da se razmotri mogućnost sprovođenja reorganizacije.

Podsjećamo, sindikalna organizacija Instituta je u jesen prošle godine podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Stevana Jovanovića i članova Upravnog odbora te ustanove Bojana Popovića, Branka Sladojevića i Bore Mandića zbog nesavjesnog rada i zloupotrebe službenog položaja.

Iz Sindikalne organizacije su tada naveli da su direktor i Upravni odbor namjerno radili na urušavanju ove javne ustanove izbjegavajući saradnju sa resornim ministarstvom.

U ljeto prošle godine radnici su održali i štrajk jer im se dugovalo više plata i doprinosi za nekoliko godina.

Krajem novembra 2019. godine za novog direktora je imenovan Snježan Slavnić, koji očigledno nije uspio spriječiti stečaj i dalje posrtanje.

Javna ustanova Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske do 2005. godine je poslovala pod imenom Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske, kada je promijenila ime. U njoj je zaposleno oko 90 radnika.

(Capital)

Danas objavljeno

“Pala” banda internet udvarača

M.

Težak udes kod Prijedora, dvoje povrijeđeno

M.

Pao meteor u Hrvatskoj

M.

Ostavite komentar