Gotov španski eksperiment; Rezultati šokantni - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Gotov španski eksperiment; Rezultati šokantni

Naučnici u Španiji nisu pronašli dokaz povećanog širenja zaraze među ljudima koji su prošlog mjeseca učestvovali su na velikom eksperimentalnom koncertu.

Šest osoba se zarazilo koronom u roku od 14 dana nakon koncerta u Barseloni, ali incidencija je bila manja od one viđene u opštoj populaciji, piše BBC.

Oko 5.000 ljubitelja muzike učestvovalo je u eksperimentu nakon što su dobili negativan rezultat testa na koronu. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu udaljenost.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene naučnici su zaključili da ih je četvero zaraženo negdje drugdje, a ne na samom događaju.

Boris Revollo, virolog koji je sudjelovao u dizajniranju sigurnosnih protokola u areni Palau Sant Jordi, rekao je da ne može kategorički isključiti da su druge dvije osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika vjerovatnoća da se prenos dogodilo negdje drugdje, prenosi DW.

“Mjere koje smo proveli bile su vrlo sigurne”, dodao je.

Na koncertu dvostruko niža stopa zaraze

Španske vlasti su dopustile da koncert benda Love of Lesbian bude dio istraživačkog projekta o širenju virusa, a stopa zaraze među učesnicima je bila dvostruko manja od one kod ljudi iste dobi u Barseloni, otkrili su istraživači.

“Ništa ne sugeriše da se prenos virusa dogodio tokom događaja”, rekao je specijalist za zarazne bolesti Josep Maria Llibre na konferenciji za novinare u utorak.

Bend koji je učestvovao u eksperimentu, Love of Lesbian, zahvalio je organizatorima događaja i naučnim savjetnicima.

“Nadamo se da će se od sada, nakon ovih izvrsnih rezultata, svijet kulture slušati onako kako to zaslužuje”, objavili su na Twitteru.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom svijeta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja.

Sličan dvodnevni eksperiment održao se u Nizozemskoj u martu, a na njemu je učestvovalo oko 1.500 ljudi.

Zamjenik gradonačelnika Barselone Jaume Collboni rekao je da rezultati studije pokazuju da je moguće popustiti mjere i ponovno pokrenuti kulturne aktivnosti.

Mjesto održavanja Palau može ugostiti do 17.000 ljudi, ali 5.000 prisutnih prošlog mjeseca nije smjelo na tribine, već je bilo ograničeno na plesni podij.

Danas objavljeno

Prevrnuo se autobus u Gornjem Vakufu: Povrijeđeno 16 osoba, od kojih četiri teže

M.

Balaban: Odluka Skupštine Cetinja potpuni nonsens

M.

Pentagon priznao: Napad dronom u Kabulu u kojem je poginulo deset civila bio tragična greška

M.

Ostavite komentar