Na keto dijeti za lijenčine važno je pridržavati se samo jednog pravila - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Na keto dijeti za lijenčine važno je pridržavati se samo jednog pravila

KETOGENA dijeta zasigurno je jedan od najpopularnijih načina ishrane kojim se relativno brzo i učinkovito tope kilogrami. Dijeta ima nekoliko oblika i načina, pa čak i onu za “lijenčine”, prenosi časopis Health. Cilj svake keto dijete je postići stanje ketoze u kojem tijelo za energiju sagorijeva masti umjesto glukoze. Većina…

KETOGENA dijeta zasigurno je jedan od najpopularnijih načina ishrane kojim se relativno brzo i učinkovito tope kilogrami. Dijeta ima nekoliko oblika i načina, pa čak i onu za “lijenčine”, prenosi časopis Health.

Cilj svake keto dijete je postići stanje ketoze u kojem tijelo za energiju sagorijeva masti umjesto glukoze. Većina ljudi ulazi u stanje ketoze kada dnevno unosi manje od 20 grama ugljikohidrata, a dobri rezultati u mršavljenju se postižu i unosom 50 grama ugljikohidrata dnevno.

Osobe koje unose manje od 20 grama ugljenih hidrata dnevno, brže će gubiti kilograme, ali će vjerovatno iskusiti nuspojave poput vrtoglavice, glavobolje, dekoncentrisanosti, grčeva u mišićima i sl. Ti simptomi su uglavnom prolazni, a obično se javljaju tokom prve sedmice, najčešće između trećeg i petog dana, i traju dok se tijelo ne privikne na novonastalu situaciju.

Jedino pravilo kojeg se morate držati ako ste na “lijenoj” keto dijeti je ne unositi više od 20 grama ugljenih hidrata dnevno. Za razliku od izvornog keto plana, ne morate pratiti unos kalorija ni brojati masnoće i proteine, piše Health. Keto za lijenčine je samo još jedan plan ishrane s niskim udjelom ugljenih hidrata.

“Potrebno je čitati nutritivne vrijednosti na deklaracijama i doznati unaprijed koliko pojedino voće i povrće te neki mliječni proizvodi sadrže ugljenih hidrata. Zatim treba napraviti popis svih namirnica i obroka za koje ste sigurni da će vas držati u ketozi”, objasnila je nutricionistkinja Carly McGavin.

“To su jela s mesom, jajima, avokadom, brokulom. Potrebno je uključiti povrće s niskim udjelom ugljenih hidrata poput šparoga ili karfiola te nekih oraščića”, kaže nutricionistkinja.

Index

Danas objavljeno

Jednostavni slani kukuruzni muffini

Vanja A

Ova hrana će vam pomoći u borbi protiv bora

Vanja A

Načini da brže izliječite prehladu

Vanja A

Ostavite komentar