Na Jupiterovom mjesecu isparava voda - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Na Jupiterovom mjesecu isparava voda

Naučnici su zahvaljujući svemirskom teleskopu Habl došli do dokaza o isparenju vode na Ganimedu, najvećem mesecu Jupitera.

U svom istraživanju su naučnici koristili nove i arhivske podatke prikupljene pomoću teleskopa Habl u procesu traganja za isparenjima koja se formiraju kada se led na površini pretvara iz čvrstog u gasovito stanje.

Tim naučnika predvođenih Lorenzom Rotom na KTH Kraljevskom tehnološkom institutu u Stokholmu u Švedskoj je analizirao podatke koje je prikupio Hablov spektrograf 2018. godine, kao i fotografija napravljenih između 1998. i 2010. godine. Ultraljubičaste fotografije je napravio instrument STIS 1998. godine prikazuju “šarene vrpce elektrifikovanog gasa nazvane auroralne trake”.

Temperatura na ekvatoru Ganimeda je mogla postati dovoljno visoka da led na površini otpusti neku količinu molekula vode. Kada su naučnici analizirali relativnu raspodelu aurore na UV fotografijama, otkrili su da se razlike među njima poklapaju s onim gde bi se voda očekivala u atmosferi meseca.

Prethodna istraživanja su pokazala da bi Ganimeda mogla da sadrži više vode nego svi naši okeani. Okean ovog meseca se nalazi verovatno oko 160 kilometara ispod površine tako da isparenja ne potiču od okeana. Voda na površini je zaleđena zbog temperature meseca.

Ovo otkriće dolazi nakon što je Evropska svemirska agencija svoju nadolazeću misiju nazvala JUICE, odnosno JUpiter ICy Explorer. Lansiranje se očekuje 2022. godine, a dolazak na Jupiter 2029. godine. Potom će uslediti trogodišnje analiziranje planete i njena tri najveća meseca. JUICE će se posebno posvetiti Ganimedu kao planetarnom telu i mogućem staništu.

Danas objavljeno

Sandra Bulok o najvećoj traumi u životu

Vanja A

Savršene Instagram fotke ismijala i pokazala kako to zaista izgleda u stvarnosti

Vanja A

50 Cent se rugao Madoni, ona oštro uzvratila

Vanja A

Ostavite komentar