Na internetu se prodaju lični dokumenti građana iz BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Na internetu se prodaju lični dokumenti građana iz BiH

Na svjetskom kupoprodajnom servisu Ibej (eBay) pojavili su se lični dokumenti građana BiH. Većina njih je sa nedavno isteklim rokom, a lični podaci i fotografije vlasnika su javno dostupni.

Riječ je o prodavcu iz BiH, a među dokumentima se nalaze i pasoši beba. Među njima ima i dokumenata koji su aktivni i onih koji su već prodati.

Ove prodaje ne možete vidjeti ako ste na Ibeju prijavljeni kao kupac iz BiH jer je zaštićeno da vidi bilo ko iz naše države. Podaci su dakle dostupni samo ukoliko se pretražuju van granica BiH.

Kako piše Klix, među artiklima na prodaju je i lična karta osobe koja je nedavno na Fejabuku objavila da joj je ukraden novčanik u Sarajevu sa svim dokumentima. U galeriji je vidljivo da ispod fotografije stoje i cijene koje se kreću od 20 do više od 100 dolara zavisno od toga koliko se dokumenata prodaje.

Tim povodom Klix je kontaktirao Agenciju za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) gdje je rečeno da se sa ovakvim i sličnim situacijama nisu susretali te da nije jasno zbog čega neko želi na ovakav način kompromitovati drugu osobu s obzirom na to da je većina ovih dokumenata istekla.

– Inače je poznata praksa da onaj ko izgubi dokument kao što je to i lična karta on se istog trenutka poništava i nije za upotrebu, a u službenom glasniku se naglasi da je dokument izgubljen nakon čega slijedi izrada novog. Također, IDDEEA nema informaciju da je bilo koji dokument iz BiH predmet trgovine – kazao je Arif Nanić direktor IDDEEA-e.

Kako dalje navodi, bh. pasoš je nemoguće falsifikovati jer važi za jedan od najsigurnijih u Evropi s obzirom na biometriju i zaštitne elemente koje ima.

– Uvijek ima falsifikatora navedenih dokumenata, ali mi nije jasno zbog čega bi to neko radio. Teško ih je falsifikovati jer jedino u BiH ne postoji skladište dokumenata u smislu da naručujemo po milion pasoša i ličnih karti i da ih mi na osnovu zahtjeva građana personalizujemo i izdamo. Samo kod nas na području cijele Evrope postoji sistem da kada nam građani podnesu zahtjev onda počinjemo proceduru izrade dokumenta. Nema dokumenata u skladištu da ih neko može otuđiti – pojasnio je.

S druge strane, kako je naveo, sasvim je druga priča činjenica da su ti dokumenti dospjeli u onlajn prodaju te smatra da ne vidi nikakvu svrhu za tim osim što su time zloupotrijebljeni lični podaci građana.

– Postoje različiti profili ličnosti i to je svima poznato, ali ne vidim nijedan valjan razlog zbog čega bi neko prodao nečiji pasoš ili ličnu kartu. Postoji i mogućnost da je neko pronašao nečiji dokument pa ga na taj način oglasio i prodaje ga da bi zaradio od vlasnika, ali objavljivati na ovoj stranici za prodaju i pogotovo ako je to poništen dokument onda nema svrhe za tim. U ove protekle četiri godine koliko sam direktor IDDEEA-e nisu se dešavale ovakve situacije, a za takve slučajeve je inače nadležan MUP koji ga je izdao, provodi istragu ukoliko je došlo do nekog falsifikovanja, a u izdavanju dokumenata u BiH učestvuju MUP, IDDEEA i kompanija koja izrađuje dokument – naglasio je.

Nanić je istakao da su prodaja i falsifikovanje ličnih dokumenata krivično djelo.

– Moja sugestija svim građanima je da ovakve slučajeve prijave nadležnom MUP-u gdje su i izdati ovi dokumenti kako bi se provela istraga, ušlo u trag osobi koja vrši te krivične radnje i na kraju sankcionisali – poručio je na kraju Nanić.

Danas objavljeno

Opljačkana poslovnica lutrije BiH, povrijeđene dvije osobe

M.

Indija testirala raketu dometa od 5.000 kilometara

M.

U Srpsku isporučeno 26.270 doza vakcine proizvođača Moderna

M.

Ostavite komentar