11. Maja 2021.

Na granici s Hrvatskom otvara se najveći retail park u BiH

Big Portal

Vlasti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine s razlogom ističu svoje komparativne prednosti. Kako Gradiška doslovno graniči s Evropskom unijom, kažu da joj to osigurava najbolji geostrateški položaj za ulaganje u Bosni i Hercegovini.

“Opština Gradiška je geografski pozicionirana na samoj granici Evropske unije. Udaljeni smo na nepunih pola sata vožnje od glavnog administrativnog centra Banje Luke i 20 minuta od aerodroma u Laktašima, a sat i po od aerodroma u Zagrebu”, najčešće ističe načelnik Zoran Adžić.

On kaže kako granica Evropske unije opštinu Gradiška čini najfrekventnijim graničnim prijelazom u Bosni i Hercegovini, a uz adekvatno opremljene carinske terminale i efikasne špediterske usluge predstavlja idealno područje za ulaganje u poslove distribucije, proizvodnje, transporta, podugovaranja lohn poslova i zajedničkih ulaganja, kao i ostalih vrsta poslovne saradnje.

Vlasti u RS-u posebno ističu lokaciju kao izuzetno povoljan pristup tržištu od više miliona kupaca, odnosno poslovanje uz neposrednu blizinu, a izvan zakonskih okvira Evropske unije.

U Gradišci se nalazi i najprometniji granični prijelaz u Bosni i Hercegovini za promet robe životinjskog i biljnog porijekla i uopšte – godišnji promet više od milion putničkih i više od stotinu hiljada teretnih vozila.

Pogranični položaj i povoljna lokacija daju vjetar u leđa investitorima te ih s razlogom motivira za investiranje i u vremenu krize.

Pandemija je zaustavila brojne investicije, ali to nije slučaj s Centrum Retail parkom u Gradišci, koji je najveći takav kompleks u Bosni i Hercegovini, čija se gradnja privodi kraju.

Poseban uspjeh investitora predstavlja to što su ovakav projekt, koji će se prostirati na 18.000 kvadratnih metara, uspjeli izvesti u vrijeme korona-krize.

“Dinamika radova se odvija prema planu koji je usvojen prije pandemije, a svečano otvaranje planirano je za oktobar. Osim samog Retail parka, u planu je i izrada kružne saobraćajnice kojom će biti omogućen brz i lak prilaz parkingu, a sve planiramo završiti do oktobra. Ključna stavka je sama lokacija, koja je uz najprometniji granični prijelaz, onaj u Gradišci, na putnom pravcu koji direktno vodi do EU”, istakao je Branko Vidaković, komercijalni direktor kompanije “Centrum Trade”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare