NA DVA ZAPOSLENA U BiH JEDAN NEZAPOSLEN: U privredi najviše radnika i najmanje plate - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

NA DVA ZAPOSLENA U BiH JEDAN NEZAPOSLEN: U privredi najviše radnika i najmanje plate

U Bosni Hercegovini na dva zvanično zaposlena radnika dođe jedna nezaposlena osoba, pokazuju zvanične statistike.Tako su na kraju jula u BiH poslodavci prikazali da imaju ukupno 821.791 zaposlenog radnika, koji su prijavljeni na obavezne vidove socijalnog osiguranja, dok je na evidencijama službi za zapošljavanje bilo 407.109 ljudi.

Podaci pokazuju i to da je najveći broj radnika u BiH zaposlen u nekoj od privrednih grana u kojima su plate ispod prosjeka. Prerađivačka industrija, trgovina i djelatnost pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane upošljavaju više od 362.000 radnika. Međutim, njihova prosječna primanja kreću se od 583 do svega 707 maraka. Istovremeno, prosjek plata u julu u BiH iznosio je 932 KM.
S druge strane, u javnom sektoru, obrazovanju i u djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite, dakle sektorima koji se direktno i indirektno finansiraju novcem poreskih obveznika, zaposleno je gotovo 200.000 ljudi.

Prosječne plate u javnoj upravi na nivou BiH u julu su bile 1.274 KM, u obrazovanju 948 maraka, a u djelatnosti zdravstvene zaštite 1.246 KM.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Buktinja u centru Sarajeva: Gorjelo smeće u podrumu zgrade

M.

KPS od jutros preuzeo kontrolu na Јarinju i Brnjaku

M.

Imunizacija u Srbiji u punom jeku: Stiglo još 250.000 doza “Sputnjika”

M.

Ostavite komentar