Na današnji dan preminuo je muzički genije: Ovo su manje poznate činjenice o Mozartu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Na današnji dan preminuo je muzički genije: Ovo su manje poznate činjenice o Mozartu

Na današnji dan, 6. decembra 1791. godine, preminuo je Wolfgang Amadeus Mozart, jedan od najvećih kompozitora svih vremena.

Smatrao se čudom od djeteta. S pet godina je počeo održavati koncerte. Rođen je 27. januara 1756. u Salzburgu. Njegov otac, Leopold Mozart, bio mu je učitelj i menadžer. Osim mladog Wolfganga, podučavao je i njegovu sestru Mariu Annu, zvanu Nannerl, s kojom je Mozart imao tajni jezik.

Papa Klement XIV proglašava Mozarta vitezom Reda zlatne mamuze 1770. godine. Bio je mason; privlačili su ga masonski ideali bratstva i čovjekoljublja. Prijateljevao je s Haydnom, kojem posvećuje šest svojih kvarteta.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su: “Te Deum”, “Ave verum corpus”, te opere “Figarov pir”, “Don Giovanni” i “Čarobna frula”.

Nekoliko zanimljivosti o Wolfgangu Amadeusu Mozartu.

1. Mozartovo puno ime je Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Gottlich Sigismundus Mozart, a nadimak mu je bio Wolfie.

2. Čembalo je naučio svirati već s tri godine.

3. Prvu simfoniju napisao je s 8 godina, prvi veliki koncert – „Koncert Brevis u G-duru“, napisao je sa samo 12, a prvu operu – „Mitridat, kralj Ponta“ (tal. Mitridate, Re di Ponto) napisao je s 14 godina.

4. Polovinu svojih simfonija napisao je u dobi od 8 do 19 godina.

6. Muziku je bez greške mogao zapisati nakon samo jednog slušanja.

7. Dok je kao dječak u Beču nastupao pred caricom Marijom Terezijom, pitao je Mariju Antoanetu da mu bude supruga.

8. Imao je šestero djece, no četvoro je umrlo dok su bili djeca. Nijedan od preživjelih sinova, Karl Thomas i Franz Xaver, nisu se oženili ni imali djecu.

9. Postoje teorije kako izlaganje Mozartovoj muzici, posebno u najranijoj dobi, može djelovati na povećanje opšte inteligencije, što se naziva Mozart efektom. Ta se teorija temelji na istraživanju iz 1993. godine, koje je dokazalo da povremeno slušanje Mozartovih djela jača prostornu logiku.

10. Prema Billboardu, najprodavanije CD izdanje u 2016. godini upravo je muzika Wolfganga Amadeusa Mozarta – “Mozart 225: The New Complete Edition”. Prodat je u 1.25 miliona primjeraka.

Danas objavljeno

Kontroverzna stražnjica u prvom planu: Madonna zatrpala Instagram seksi fotkama i ušutkala hejtere

Vanja A

Znanstvenici u šoku

Vanja A

Kraljica Leticija najavila modu za proljeće

Vanja A

Ostavite komentar