Na današnji dan počeo je da se proizvodi legendarni "Fića" - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Na današnji dan počeo je da se proizvodi legendarni “Fića”

Sa fabričke trake pogona “Zastava” u Kragujevcu 18. oktobra 1955. godine sišao je prvi od 923.487 automobila Zastava 750.

Automobil koji se pojavio u trenutku snažnog industrijskog razvoja Jugoslavije, pravljen je po licenci Fiata, po kome je i dobio nadimak – “Fića”, piše dnevni list Danas.

Bio je obožavan zbog svoje ekonomičnosti, pa ga je mogao priuštiti i prosečan građanin. Pored građanstva, “Fiću” su koristile i državne službe – policija, pošte, domovi zdravlja i drugi.

Sve je počelo nakon izlaska zemlje iz Drugog svetskog rata. Novoformirana Federativna Narodna Republika Jugoslavija je ubrzano krenula u industrijalizaciju ali su standard i kupovna moć građana i dalje bili veoma niski.

Bez obzira na to, državno rukovodstvo je razmišljalo o proizvodnji putničkih automobila. Međutim, da bi fabrika poslovala održivo, procenjeno je da mora da proizvede i proda bar 10.000 automobila godišnje. Kako je to delovalo nemoguće, opravdanost projekta je dovedena u pitanje.

Vojni vrh je, u to vreme, za svoje potrebe, od preduzeća “VTZ” u Kragujevcu zatražio da otkupi licencu za proizvodnju vozila Jeep Willys Overland, i to su bila prva vozila koja su sastavljana u Zastavi, još 1953. godine.

Kasnije je, na apel rukovodstva “Zastave”, uprkos tenzijama koje je Jugoslavija imala sa Italijom a koje su se ogledale u Tršćanskoj krizi, država odlučila da, ako već Trst nije naš, možda bi “Fića” mogao da bude. Započeti su pregovori sa Fiatom a vodio ih je inženjer Branko Nikolić.

Nakon četiri meseca mukotrpnih pregovora, postignut je, pod velom tajnosti, konačan dogovor i 1954. godine počela je montaža, prvo vojnog terenskog vozila Fiat AP-55, poznatog i kao Kampanjola a zatim i putničkih vozila Fiat 1400 BJ i Fiat 1100 B.

Osamnaestog oktobra 1955. svakodnevnica u Jugoslaviji je promenjena jer je u kragujevačkoj “Zastavi” napravljen automobil Zastava 750. Prvi primerak imao je svega 23 konjske snage, a poslednji, proizveden 1985. godine isporučivao je 27 KS i dan danas se čuva u muzeju “Zastava”.

Prodaja nije jenjavala ni kada su se pojavili dosta bolji automobili, a “Fića” je doživeo svetsku popularnost. Ukupno je u svetu proizvedeno gotovo pet miliona primeraka ovog automobila, od toga najviše u fabrici u Torinu 2.695.197, u “Zastavi” 923.487, u Španiji 814.926, Argentini 304.016, u Nemačkoj 172.000 i u Čileu oko 12.000 automobila.

“Fića” je bio simbol vremena u kom je gotovo svako mogao da kupi nešto što je u tom trenutku predstavljalo izuzetan kapital, ali i simbol prosperiteta jedne zemlje, koja je brinula o običnom, radnom čoveku, tako što mu je pružila mogućnost da sebi i svojoj porodici priušti ekonomičan automobil po pristupačnoj ceni.

Danas objavljeno

Otkud BMW-u XM i zašto Citroen nije reagovao na to?

Zeljka

Da li je to ptica? Da li je to avion? Ne, to je leteći Renault 4

Zeljka

Ne preterujte sa ovim u automobilu – mogu da stradaju bešika i prostata

V.R.

Ostavite komentar