Na današnji dan patentiran dizel motor - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Na današnji dan patentiran dizel motor

Izumitelj dizel motora želio je da stvori učinkovitiji motor za industriju i saobraćaj, zgrožen gubitkom od čak 90 odsto uloženog energetskog potencijala.

Ta prednost i osnovna primjena, koja je dizel motore popularizovala u najrazličitijim tipovima industrijske primkene bila je temelj njegovog razvoja od samog početka.

Dizel motor efektivno i jeste zamijenio radne parne mašine u nizu industrijskih aplikacija, a primjena u putničkim automobilima je bila revolucionarno otkriće, iako se danas određeni ljudi bore protiv njega. Najviše u Evropi.

Jedan od najrevolucionarnijih tehnoloških pronalazaka ikada, motor s unutarašnjim sagorjevanjem i kompresionim paljenjem (bez svjećice), značajno je unaprijedio industriju, prevozna sredstva, vojnu tehniku.

Razvoj nije tekao glatko, trebalo je usavršiti postupak ubrizgavanja goriva, rad motora izložen visokim pritiscima i temperaturama. Nakon više od pet godina ispitivanja i usavršavanja koncepciju svog 4-taktnog motora s unutrašnjim sagorjevanjem, po principu kompresionog paljenja, napravio je radnu verziju.

Motor je u prvom taktu usisavao vazduh kojeg je u drugom kompresovao na 250 bara te se time zagrevao na 700 do 900 stepeni Celzijusa.

Tako se gorivo, pumpom visokog pritiska, pokretnom radilicom, svedeno na 600 bara, raspršeno ubrizgavao u komoru za sagorjevanje samo palilo.

Zbog toga se u njemačkoj terminologiji dizel motor naziva Selbstzünder (samopaljivač), jer se gorivo ubrizgano pri kraju drugog takta pali samo, bez svjećice.

Nezavisne

Danas objavljeno

Neupadljivi Audi 80 ispod haube čuva izvjesnu „tajnu“

Vanja A

Rast brenda Hyundai zahvaljujući elektrifikaciji

Vanja A

Top 10 automobilskih enterijera za 2021.

Vanja A

Ostavite komentar