Na današnji dan debitovao “Thriller”, kultni spot Majkla Džeksona: Video koji je zauvijek izmijenio pop muziku - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Na današnji dan debitovao “Thriller”, kultni spot Majkla Džeksona: Video koji je zauvijek izmijenio pop muziku

Video-spot za numeru “Thriller”, pokojnog kralja pop muzike Majkla Džeksona, na današnji dan 1983. godine debitovao je na MTV-u, promijenivši umjetnost snimanja video-spotova i pravila pop industrije u 20. vijeku.


U režiji cijenjenog reditelja Džona Landisa, ovaj 14-minutni kratki film, inspirisan horor filmovima o vukodlacima i zombijima, prikazuje Džeksona koji se, prateći djevojku iz bioskopa, pretvara u vukodlaka i predvodi plesnu koreografiju sa raznim nemrtvim stvorenjima, uz naraciju horor legende Vinsenta Prajsa.

Tih 14 minuta koštali su oko 900.000 dolara, što je do tada bila neviđena cifra za neki spot i finansirana je kroz ugovore sa kanalima “Šoutajm” i MTV, koji dobijaju prava za emitovanje. Album “Thriller” u doba izlaska singla nalazio se  više od godinu dana u prodaji, njegov šesti singl, “Pretty Young Thing”, još uvijek se penje na top-listama, kao i Džeksonov duet sa Polom Makartnijom “Say, Say, Say”, i svakako bi bilo očekivano da to bude previše Džeksona na top listama. Ipak, revolucionarni video za “Thriller” dodatno nastavlja pohod na top-liste, a nakon emitovanja pune verzije videa MTV objavljuje skraćenu petominutnu verziju,  dok se originalna verzija prodaje na VHS i “Beta” kasetama, po cijeni od 24,95 dolara, postavši hit i prodaje se u skoro 10 miliona primjeraka. Takođe, vraća album nazad na poziciju broj jedan, gdje nije bio od 10. septembra. Ovaj put ostaje na vrhu 17 nedjelja zaredom, što mu daje ukupno 37 sedmica na vrhu, čineći ga najprodavanijim albumom iz 1983. i 1984. godine sa cifrom koja je do danas dostigla nevjerovatnih 70 miliona kupljenih primjeraka.

Pjesmu je maestralno producirao legendarni Kvinsi Džons, dok je autor bio čuveni engleski kompozitor Rod Temperton, koji je numeru napisao u disko-fank fazonu, sa naglašenom bas-linijom i sintisajzerskom melodijom u pozadini.

– Želio sam da napišem nešto teatralno što bi odgovaralo Džeksonovoj ljubavi prema filmu. Igrao sam se šablonima basa i bubnjeva, uz progresiju akorda koja je dostigla vrhunac u finišu pjesme, kao da rastežem elastičnu traku kroz melodiju da pojačam napetost, što je na kraju odredilo i tekst i naziv numere – rekao je Temperton.

Revolucionarni spoj zarazne pop muzike, vrhunske plesne koreografije, raskošnih kostima i holivudske produkcije, uz zastrašujuću horor atmosferu, mudro se poigrao sa Džeksonovim imidžom dobrog momka i dječjeg pjevača iz ranih dana, nastavljajući proces započet singlovima “Bille Jean” i “Beat It”, ponudivši opasnijeg i jezivijeg Majkla, prihvatljivijeg za stariju generaciju publike. U jednom momentu on svojoj partnerki u spotu kaže: “Nisam kao drugi momci”, pretvarajući se u vukodlaka, što u svjetlu optužbi na njegov račun u kasnijim godinama karijere sada djeluje dodatno zastrašujuće.

Uspjeh ovog spota zapečatio je poziciju kanala MTV kao glavne kulturne sile decenije, pomogao je u uklanjanju rasnih barijera za crne umjetnike, revolucionisao produkciju muzičkih spotova, popularizovao snimanje dokumentarnih filmova i podstakao iznajmljivanje i prodaju VHS kaseta. Čuveni režiser muzičkih spotova Brajan Grant smatra da je uticaj ovog spota nemjerljiv.

– “Thriller” je prekretnica i od njega su muzički spotovi postali prava industrija, dok je njegov uticaj na pop kulturu jednostavno nemoguće izmjeriti objektivnim mjerilima – objasnio Grant.

Rekord

Grupne plesne scene su već bile popularne u muzičkim spotovima, ali nakon ovog videa to postaje planetarni fenomen.

Danas je teško pronaći dio svijeta gdje ne znaju barem osnove plesa iz ovog spota, a u doba viralnih videa on postaje popularniji nego ikad. “Ginis” je 2006. postavio rekord za najveći triler ples, koji je oboren 2009. godine nakon Džeksonove smrti kada je 13.597 ljudi u Sijudad Meksiku, većina obučenih kao zombiji, plešući odalo počast pokojnom muzičaru.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Patuljasti jarići su zvijezde Instagrama

Vanja A

Dakota Džonson ima najsmešniji odgovor na komentar “haljina ti je prekratka”

Vanja A

Plava će obojiti sve zimske outfite

Vanja A

Ostavite komentar