Na današnji dan, 21. oktobar: Rođen Alfred Nobel - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Na današnji dan, 21. oktobar: Rođen Alfred Nobel

Na današnji dan 1833. godine rođen je švedski hemičar, industrijalac i pronalazač Alfred Bernard Nobel.

Nobelov otac je bio inventivan inženjer koji je mnogo putovao. Porodica se preselila u Rusiju 1842. (gdje je Nobelov otac nadgledao proizvodnju podvodnih mina koje je sam izmislio) i gdje su Alfreda podučavali privatni učitelji; njegove studije su obuhvatale hemiju i pet savremenih jezika.

Godine 1850. nastavio je studije hemije u Parizu, a zatim putovao i po Evropi, prije nego što je posjetio SAD da bi radio s Eriksonom (Ericsson, 1803—99), švedsko-američkim pronalazačem brodskog propelera.

Godine 1859. vratio se u Rusiju, a zatim u Švedsku. Veoma ga je interesovala, kao i njegovog oca, upotreba eksploziva u građevinarstvu, posebno na američkom tržištu u razvoju.

Godine 1865, počeo je da proizvodi gliceril-trinitrat („nitroglicerin“ koji je 1847. otkrio A. Sobrero /Sobrero, 1812—88/), ali je u rukovanju eksplozivnom tečnošću dolazilo do nesrećnih slučajeva; iste godine njegova fabrika je odletjela u vazduh, uz pet smrtnih slučajeva (uključujući i njegovog brata Emila).

Godine 1866. je otkrio da je eksploziv bezbijedan ako ga apsorbuje kiselgur (infuzorna zemlja); mješavina je prodavana u šipkama premazanim voskom, kao „dinamit“.

Godine 1875. pronašao je eksplozivni želatin ili gelignit (nitroglicerin u nitrocelulozi), čak i bolji eksplozivni agens; a profitirao je iz naftnih polja koja je posjedovao u Rusiji.

Njegovi pronalasci su bili raznovrsni i pokriveni sa 355 patenata. Njegovo bogatstvo bilo je ogromno i veliki dio je ostavljen Fondu za dodjeljivanje Nobelove nagrade. Element sa rednim brojem 102 je po njemu dobio ime nobelijum. Umro je 1896. godine u svojoj kući u San Remu, u Italiji.

Danas objavljeno

Jedini rudnik dijamanata na svijetu u kome ako ga pronađete vaš je!

Vanja A

Hyundai modna kolekcija

Vanja A

Princeza Charlene zabrinula fanove novom objavom: Izgleda tužno i bolesno

Vanja A

Ostavite komentar