Na Čemernu parastos za 32 ubijena srpska civila - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Na Čemernu parastos za 32 ubijena srpska civila

Pored Spomen-obilježja na Čemernu kod Ilijaša danas će biti obilježeno 30 godina od stradanja 32 srpska civila iz ovog sela koje su zvjerski ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Parastos kod spomenika na Čemernu biće služen u 12.00 časova, a u 12.30 predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća, saopšteno je iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, koja organizuje obilježavanje.

Iz ove organizacije navode da je okupljanje zainteresovanih da prisustvuju pomenu planirano u 11.00 časova u mjestu Nišići, kod Crkve Svetih Petra i Pavla.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova i pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom.

Čemerno je danas potpuno pusto selo u kome nema nijednog Srbina povratnika.

Tokom napada na ovo srpsko selo ubijeni su gotovo svi stanovnci, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u ovom mjestu unište sve što je srpsko.

Stanovnici koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.

Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i na Čemernu je opljačkano i odneseno u Sarajevo i okolna muslimanska sela sve što se moglo ponijeti, a selo je ostalo razoreno i spaljeno.

Žrtve napada muslimanskih snaga na Čemerno su Miloš, Mirosava, Ranko, Slavojka, Đorđo, Koviljka, Goran i Rajko Bunjevac, Novko Ćetković, Spasenija, Ranka, ?adranka, Staka i Zdravko Damjanović, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, Miroslav i Sreten ?anković, Radomir ?evtić, Svetozar Kapetanović, Ljubiša Lazendić.

U napadu muslimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su i Milovan i Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković, Miro Pantić, Stana Rašević, te Milinko, ?anja i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao nestale.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je 8. marta 2007. godine podnijelo dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka koji su osumnjičeni za ove zločine.

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa drugim njima poznatim licima, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Prema navodima optužnice, Hadžić je u to vrijeme bio komandant Prvog odreda “Sretno” tadašnje Teritorijalne odbrane /TO/ Breza, kojem su bili potčinjeni pripadnici Prve i Druge čete TO Kakanj.

Turudić je, prema optužnici, obavljao funkciju komandira Druge čete TO Kakanj, dok su Smolo, Senad, Benjamin i Haris Sikira bili pripadnici drugog voda te čete.

Tužilaštvo BiH tereti Duraka, kao aktivnog policajca i rukovodioca pripadnika aktivnog i rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Ilijaš, čiji je pripadnik bio i Spahić, dok je Mirsad Bešlija optužen kao komandir čete TO Korita, koja je pripadala TO Ilijaš, a čiji su pripadnici bili i Nusret i Mirzet Bešlija.

Optužnica ih tereti da su 10. juna 1992. godine izvršili napad na selo Čemerno pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima, paljenjem pokretne i nepokretne imovine, što je dovelo do smrti 30 lica srpske nacionalnosti oba pola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Optužen je i Nehru Ganić u svojstvu komandanta Opštinskog štaba TO Breza koji se tereti da, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju napad na Čemerno, nije spriječio ovo krivično djelo, odnosno nije kaznio izvršioce.

Danas objavljeno

Kubanci na referendumu odobrili gej brakove

M.

Srbija spremila žestok odgovor Briselu

M.

SPC proslavlja Krstovdan: Praznik na čiji se dan obavezno posti

M.

Ostavite komentar