Na čelu Srpske pravoslavne crkve će biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Na čelu Srpske pravoslavne crkve će biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Nakon što je preminuo patrijarh Irinej, na čelu Srpske pravoslavne crkve će, do novog izbora, biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve (SPC), nakon smrti patrijarha se najdalje za tri mjeseca bira novi, a do tada njegovo mjesto treba da čuva najstariji mitropolit što je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji sjedi u Sarajevu, a trenutno se nalazi u Beogradu.

Mitropolit Hrizostom bi mogao na čelu SPC-a biti mnogo duže nego što je propisano s obzirom na to da epidemija koronavirusa otežava novo glasanje.

Novog patrijarha biraju vladike, odnosno Sabor u kom ravnopravan položaj imaju svi mitropoliti i episkopi, a pravo da bude izabran na čelo Crkve ima svaki vladika koji je najmanje pet godina bio episkop u nekoj eparhiji.

Procedura glasanja je tajna, a koronavirus je to otežao jer bi bilo komplikovano organizovati glasanje, a da se u isto vrijeme poštuju crkveni i epidemiološki propisi. Postoji opcija glasanja u odsustvu no tu bi bio potreban visok stepen povjerenja u sistem s obzirom na tajnost izbora.

Danas objavljeno

Imale po stotinu mušterija, a mnogi su čekali u redu

M.

U Srpskoj 21 smrtni slučај i 349 novooboljelih

M.

Interpol izdao hitno upozorenje: Pažnja, vakcine!

M.

Ostavite komentar