Na birou posao čak 117 ljekara - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Na birou posao čak 117 ljekara

Podaci kažu i da se na birou nalazi čak 117 ljekara.

– Među 11.210 visokoobrazovanih nezaposlenih lica na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, skoro tri puta više je onih sa diplomom društveno-humanističkih i srodnih nauka od lica sa diplomom prirodnih, tehnoloških i srodnih nauka.

Podaci kažu i da se na birou nalazi čak 117 ljekara.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, zaključno sa krajem marta ove godine, sa diplomom društveno-humanističkih i srodnih nauka nalazi se 8.209 lica, a sa diplomom prirodnih, tehnoloških i srodnih nauka prijavljeno je 3.001.

“Na evidenciji nezaposlenih lica nalaze se 872 zdravstvena radnika visoke stručne spreme, a od tog broja njih 117 su ljekari”, ističu u Zavodu.

“Sve zemlje u svijetu se bore da imaju svoje doktore, daju im sve benefite da završe medicinski fakultet, da dobiju posao u svojoj struci. Ne samo kod nas, nego i u drugim zemljama jugoistočne Evrope imate te nebuloze, tu sramotu da vam doktori i drugi visokoobrazovani zdravstveni radnici budu na birou”, kaže Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

On navodi da stalno govorimo o odlasku ljudi, a niko neće da zaposli mlade ljekare sa biroa, međutim on ističe i da postoji mogućnost “mešetarenja”, da neki ljekari rade vani, a da su kod nas na birou prijavljeni radi ostvarivanja određenih benefita.

“Tih 117 ljekara nam treba kao hljeb, te ljude treba odmah povući da rade, jer ima sasvim dovoljno radnih mjesta i potrebe za njima. Ako uzmemo da oko 130 ljekara radi kod nas na 100.000 stanovnika, a u EU je pravilo 360 ljekara na 100.000 stanovnika, onda vidite koliko nam ljekara treba”, rekao je Femić.

Starosna dob zaposlenih ljekara u RS je u gornjoj granici blizu penzije, kaže Femić, te pod hitno treba razmišljati o zanavljanju kadra, te su potrebni radi kvaliteta usluge, pišu Nezavisne.

BN TV

Danas objavljeno

Omikron: Proizvođači vakcina imaju dobre vijesti

M.

Britanski stručnjaci: Nije smak svijeta. Delta nas brine više od omikrona

M.

“Ekspert za držanje Zapada u neizvjesnosti”

M.

Ostavite komentar