Na aukciji porcelan iz Hitlerove zbirke - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Na aukciji porcelan iz Hitlerove zbirke

Vrijedna kolekcija porcelanskih predmeta koju je jevrejski par prokrijumčario iz Beča tridesetih godina prošlog vijeka moći će da se kupi na aukciji u Njujorku.

Očekuje se da će dostići cijenu od najmanje dva miliona dolara.

Kolekcija porcelana “Meissen”, prokrijumčarena iz Beča nakon što su njeni vlasnici bili prisiljeni da pobjegnu od nacista, kasnije je ipak završila u Hitlerovoj zbirci i bila otkrivena u rudniku soli. Ljubitelji ovakvih kompleta imaće priliku da kupe zbirku u septembru kada će kuća Sotbi organizovati aukciji u Njujorku, prenosi Gardijan.

Izuzetno putovanje koje su prošla umjetnička djela iz 18. vijeka, odražavaju previranja iz vremena Drugog svjetskog rata, a rekonstruisali su ga istoričari umjetnosti i potvrdili advokati za restituciju prije nego što je međunarodna aukcijska kuća najavila prodaju. U kolekciji je sat za kamin iz 1727. godine napravljen za Avgusta II Jakog, kralja Poljske i velikog kneza Litvanije. Riječ je o konstrukciji koja se smatra jednom od najsofisticiranijih porcelanskih skulptura svog vremena.

Ukupno 117 artefakata, koji čine samo četvrtinu cjelokupne zbirke koju su sakupili hamburški advokat Franc Openhajmer i njegova supruga Margarete, u prvim decenijama 20. vijeka, nedavno je vraćeno nasljednicima.

Komadi kolekcije bili su u muzeju Rijksmuseum u Amsterdamu, Muzeju umjetnosti u Hagu i Muzeju Boijmans Van Beuningen u Roterdamu, gdje su bili izloženi tokom više od šest decenija, prenosi RTS.

Među potencijalnim kupcima, koji su se registrovali da su zainteresovani za kolekciju ili njene dijelove, su muzeji, individualni kolekcionari i trgovci umjetninama, ali i poznavaoci i ljubitelji privučeni ne toliko porcelanom koliko neobičnom sudbinom zbirke. Procjenjuje se da će porcelanski predmeti biti prodati za više od dva miliona dolara.

“To svakako nisu samo divni porcelanski komadi savršenog porjekla koji su izazvali interesovanje potencijalnih kupaca. Mnogi su bili oduševljeni pričom koja ih prati”, istakao je Lušan Simons, jedan od šefova u “Sotbiju”.

RTS.

Danas objavljeno

Definicija mode i luksuza: Giorgio Armani “One Night Only” revija u Dubaiju

Vanja A

Šta uraditi u situaciji kada vaš suprug razgovara sa drugom ženom, a vama to smeta?

Vanja A

Zlatni retriver oborio Guinness svjetski rekord za najviše teniskih loptica u ustima

Vanja A

Ostavite komentar