18. Marta 2019.

Muzički ukusi hirurga u BiH

Big Portal

Klix je istražio šta najuticajniji hirurzi u BiH vole slušati tokom operativnih zahvata i koliko je zaista muzika bitna u ovoj profesiji.

Većina hirurga je na pitanje koju muziku najčešće sluša tokom operativnih zahvata odgovorila da to nužno moraju biti numere koje opuštaju i oslobađaju od stresa. Međutim, nije rijetka situacija da se s njihovih računara ili mobilnih telefona ponekad začuje i rok zvuk, a u sporadičnim slučajevima i glas Halida Bešlića.

– U poslu koji obavljam veoma je važno adekvatno se opustiti. Najduži operativni zahvat koji sam izvodio trajao je oko 12 sati i dobro se sjećam da sam tom prilikom izmijenjao gotovo sve muzičke žanrove. Generalno, tokom operacije volim sebi pustiti klasičnu muziku kao što su to u prvom redu kompozicije “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija i Betovenova “Peta simfonija”. Takođe, sebi ponekad pustim Endrua Lojda Bebera, ali i Leonarda Koena i Eda Širana. Rado slušam i Mišu Kovača, Željka Joksimovića i Vladu Georgijeva, a ponekad se provuče i Halid Bešlić – kazao je najpoznatiji rekonstruktivni hirurg Reuf Karabeg.

Kako govori uticajniji estetski hirurg Alemko Čvorak, opšte je poznata činjenica da muzika opušta ljude, pa je stoga prisutna i u radu hirurga u operacionoj sali.

On napominje da je rad u operacionoj sali izuzetno odgovoran i ozbiljan i muzika nikada ne treba da se ističe u prvom planu. S obzirom na to da je rezultat hirurškog zahvata zasluga cijelog operativnog tima, on napominje da se izbor izvođača i žanra prilagođava željama svih učesnika u procesu.

– Muzika nikako ne smije biti preglasna u operacionoj sali i mora biti, kako da kažem, neagresivna, uglavnom opuštajuća. Izbor muzike zavisi od hirurga koji radi, ali to nikada ne treba biti neki teški rok ili folk. Najčešće se sluša pop, soul, evergrin hitovi, pop rok hitova, a od muzičara možemo izdvojiti Adele, Sema Smita, Imedžin Dragons, Siju i mnoge druge uglavnom strane mainstrim izvođače – rekao je Dragan Kostić, šef Specijalne hirurške bolnice Dr. Kostić iz Banjaluke.

S obzirom na to da je oralna hirurgija specifična hirurška grana i da je pacijent tokom ove vrste zahvata budan tokom cijelog procesa, stomatolog Ines Musa-Trolić iz Mostara je rekla kako uglavnom tokom zahvata pušta pop koji je, prema njenim riječima, slušljiv, kako ljekarima tako i pacijentima.

– Naš glavni oralni hirurg tokom operacije voli slušati eks ju rok, a ostali stručnjaci uključeni u proces operativnog zahvata različite vrste muzike. Kod nas je važno da ništa nije agresivno i da je opuštajuće, a na našoj listi za reprodukciju najčešće ćete naći pjesme Lejdi Gage, Šona Mendesa, Eda Širanaa, Ine, Bijons i Dženifer Lopez. To puštamo u cijelom prostoru poliklinike, a ako neko ima posebne želje, u svojoj ordinaciji isključi razglas i pušta na računaru šta želi. Uglavnom, narodnjaci, folk i turbofolk nisu dozvoljeni – dodala je dr. Musa-Trolić, piše Klix.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare