23. Februara 2021.

Muzičari zadovoljni, ugostitelji traže duže radno vrijeme

Big Portal

Muzičari u Srpskoj zadovoljni jer je njihova borba dala rezultate. Međutim, ugostitelji se još uvijek bore da im se produži radno vrijeme do 23 časa.

Nakon četiri mjeseca, koliko je zabrana rada na snazi, muzičari će konačno od 1. marta moći da se vrate svom poslu. Iako im je nanesen nemjerljiv finansijski gubitak zbog kojeg su oni i njihove porodice dovedeni na rub egzistencije, ipak im znači što su nadležni poslušali njihove zahtjeve.

Naveli su i nekoliko smjernica kako će nastupi izgledati. Između ostalog, potrebno je ograničiti broj muzičkih izvođača u ugostiteljskom objektu ali obezbijediti fizičku distancu između muzičkih izvođača i gostiju.

„Da se ograniči prostor na kojem se nalaze izvođači da stoje na mjestu na kojem je većina benda da ne silaze i ne napuštaju binu i da gosti budu odvojeni da ne dolaze u kontakt jedni s drugima. I u nekim situacijama gdje su neizvodljive fizičke distance da se nekom prozirnom pregradom kao dodatni vid zaštite zagradi muzika da ne bi dolazilo do širenja infekcije“, kaže Aleksandar Kukić, Udruženje estradnih umjetnika „Muzička scena“ Banjaluka.

S druge strane, iako su i ugostitelji poslali zahtjev nadležnima da im se produži radno vrijeme sat vremena, odnosno da rade do 23h, nisu uspjeli u svojoj namjeri. Smatraju da su se stvorili uslovi za dodatni sat rada što bi uticalo na očuvanje postojećeg broja radnih mjesta i očekuju da će njihov zahtjev biti razmatran na narednom zasjedanju Repbuličkog štaba.

„Jako puno bi nam značilo tih sat vremena, samo rasterećenje bi nam došlo da malo živnemo prošla je zima novogodišnji praznici izdržali smo sve te napade ispoštovali sve mjere i ovo bi nam bila kao nagrada za to sve i zamolio bih nadlžene da nam dozvole tih sat vremena jer bi nam značilo“, smatra Zlatan Tatić, Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS HORECA.

Iz Republičkog Instituta za javno zdravstvo kažu da mjere imaju za cilj da se epidemiološka situacija poboljša ali da još uvijek nema uslova za produženje radnog vremena za ugostitelje.

„Pojedine zahtjeve od udruženja mi analiziramo kroz cjelokupan proces i epidemiološku situaciju uzimajući u obzir više faktora samim tip procjena trenutne epidemiološke situacije da je ona nepovoljna period stabilizacije i dalje pratim i naravno da sve postojeće mjere u tom kontekstu analiziramo“, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Republiči štab produžio je do 5. marta mjere donesene u cilju sprečavanja širenja virusa korona, čime radno vrijeme ugostiteljskih objekata ostaje i dalje od 6 do 22 časa.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare