Muzičari se opraštaju od Litl Ričarda: Blistava zvijezda i svijetlost vodilja - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Muzičari se opraštaju od Litl Ričarda: Blistava zvijezda i svijetlost vodilja

Inovator i pionir rokenrola preminuo je u subotu u 87. godini u Tenesiju

LEGENDARNI Ričard Penimen, poznatiji kao Litl Ričard, koga su smatrali inovatorom i pionirom rokenrola, preminuo je u subotu u 87. godini u Tenesiju, od raka kostiju, saopštio je njegov advokat Bil Sobel. Mali Ričard nije izmislio rokenrol. Drugi muzičari su već počeli da trasiraju put tom žanru, kada je Ričard 1955. snimio svoj prvi hit “Tuti fruti”, u studiju u Nju Orleansu. Ali je on, duboko uranjajući u gospel muziku i bluz, besno udarao dirke po klaviru i vrištao, stvarajući tako nešto novo, uzbudljivo,čak i pomalo opasno.

Na vest o smrti arhitekte rokenrola, mnogobrojne kolege emotivno su se oprostile od njega preko društvenih mreža, naglašavajući Ričardov uticaj na njih.

– Upravo sam čuo za Litl Ričarda, mnogo sam tužan – napisao je Bob Dilan. – Bio je moja blistava zvezda i svetlost vodilja kada sam bio mali. Njegov izvorni duh me je pokrenuo da radim sve što sam radio. Svirali smo zajedno neke koncerte u Evropi, ranih devedesetih i družili smo se mnogo u svlačionici. Uvek je bio velikodušan, ljubazan i skroman. I dalje je bio dinamičan kao izvođač i muzičar, a od njega ste mogli mnogo da naučite. Litl Ričard će živeti zauvek, ali je sa njim otišao i deo naših života.

Pol Makartni je Litl Ričarda upoznao u Hamburgu, gde je na početku karijere svirao sa “Bitlsima”, a u garderobi je opčinjeno gledao u njega.

– Od “Tuti fruti”, preko “Long tol Sali” i “Gud goli mis Moli”, do “Lusil”, Litl Ričard je vrišteći ušao u moj život dok sam bio tinejdžer – prisetio se Makartni. – Mnogo toga što radim dugujem Litl Ričardu i njegovom stilu, i on je to znao. Izjavio je da me je podučio svemu što je znao, i u pravu je. Upoznali smo ga u Hamburgu. Pustio bi nas da se družimo u njegovoj svlačionici i bili smo svedoci njegovih rituala, kada bi glavu umotao peškirom iznad posude sa vrelom vodom, a onda bi naglo podigao glavu, pogledao se u ogledalo i rekao: “Šta mogu kad sam tako lep”. I bio je. Sjajan čovek sa divnim smislom za humor. Hvala ti na svemu čemu si me naučio, i što si bio ljubazan da mi dozvoliš da ti budem prijatelj.

Pevač “Rolingstonsa” Mik Džeger istakao je da mu je Litl Ričard pomogao da nauči kako da interpretira pesme, a prisetio se i da su bili na zajedničkoj turneji davne 1963. godine.

– On mi je bio najveća inspiracija u mojim ranim tinejdžerskim danima – napomenuo je Džeger. – Njegova muzika, i sad kad je svirate, još uvek ima onu sirovu energiju kao sredinom pedesetih.

Džin Simons iz grupe “Kis” prisetio se susreta sa sada pokojnim velikanom:

– Imao sam čast da ga upoznam u njegovim kasnijim godinama. Bio sam zadivljen. Rekao mi je: “Ja sam arhitekta rokenrola”.

Džimi Pejdž, jedan od najvećih svetskih gitarista svih vremena, tvitovao je:

– Vrlo tužan gubitak. Moje misli su sa njegovim voljenima. Njegove pesme su prve pesme rokenrola.

Čuveni režiser Spajk Li je okačio reklamu koju je 1991. snimio sa Litl Ričardom i Majklom Džordanom, i poželeo večni mir “jednom od kreatora rokenrola”.

Danas objavljeno

Dron s kobasicom spasio psa od nadolazeće plime

Vanja A

Besprijekoran stil princeze Diane

Vanja A

Nick Jonas i Priyanka Chopra dobili bebu uz pomoć surogat majke

Vanja A

Ostavite komentar