Muzičari i dalje bez posla, prijete izlaskom na ulicu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Muzičari i dalje bez posla, prijete izlaskom na ulicu

Izvođači, tonci, tehničari, menadžeri i drugi radnici u muzičkoj industriji u Bosni i Hercegovini našli su se u nezavidnoj poziciji još na početku pandemije virusa korona, brojni su ostali bez posla i primanja, a situacija se nije promijenila ni do danas.

Muzičarima u Republici Srpskoj zvaničnom odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije RS zabranjeno je javno nastupanje i izvođenje muzike uživo od 20. oktobra, a njihovim kolegama u FBiH odlukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od polovine septembra prošle godine.

“Sve polako nastavlja da radi, samo muzika nikako da krene. Za adekvatne sam mjere, ali uz adekvatna rješenja. Potrebno je da se otvori mogućnost nastupanja muzičara u lokalima, makar sa ograničenim brojem prisutnih, jer time će se sve pokrenuti i ljudima će se vratiti volja za dalje”, rekao je banjalučki muzičar Dragan Moconja za naš list.

Dodao je da su svi bitni muzički događaji i festivali, koncerti i turneje pomjereni ili otkazani, što nosi sa sobom određene posljedice te da je ljudima bitno da se što prije muzika vrati na scenu.

Sarajevski muzičar Mirza Salković naglašava da je surova činjenica da se muzičari nalaze u veoma teškoj situaciji.

“Više od 80 odsto prihoda muzičara dolazi od nastupa uživo, a već duže vrijeme ta mogućnost je uskraćena. Mislim da će biti još gore kad sve ovo jednom opet krene jer su, pored muzičara, i ugostitelji i organizatori na rubu egzistencije. Muzičari traže načine za preživljavanje, stvaranje nove muzike takođe iziskuje mnogo novca, dakle, i to je trenutno skoro pa nemoguće. Međutim, kažu da nakon svakog mračnog doba dođe renesansa i ja se uzdam u to”, rekao je Salković za “Nezavisne”.

On je objasnio da je ljudima dosta životnih ograničenja i da, uz ovakvu situaciju, tek sada svi počinju da shvataju pravu vrijednost muzike i samo jednog muzičkog nastupa uživo.

Muzičar i producent Marin Bošnjak ispred “Mostar Rock Schoola” navodi da muzika nikada ne može biti zabranjena, to mogu biti samo nastupi.

Najava protesta
Iz Udruženja estradnih izvođača i stvaralaca “Muzička scena” iz Republike Srpske nedavno je poslat dopis Republičkom štabu za vanredne situacije, nadležnim ministarstvima i Vladi Republike Srpske, sa zahtjevom za ukidanje mjere kojom je zabranjen rad muzičarima u ugostiteljskim objektima.

Oni u saopštenju navode mogućnost kontinuiranih mirnih protesta ukoliko do 30. aprila ako ne dobiju odgovor na zahtjev.

(BN/Nezavisne)

Danas objavljeno

U Zagrebu pronađeno tijelo muškarca

M.

Aktivisti blokirali autoput

M.

Napad u banjalučkom naselju: Muškarcu oteta torba, policija traga za osumnjičenim

M.

Ostavite komentar